Altınbaş grubu kavunların diğer kavunlarla akrabalık ilişkilerinin morfolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Researching by morphological and molecular methods of relationship between altinbaş and other type melons
  1. Tez No: 343349
  2. Yazar: İBRAHİM MANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, Altınbaş, Morfolojik karakterizasyon, ISSR, Melon, Altınbaş, morphological characterization, ISSR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada 50 adedi Altınbaş tipi (Cucumis melo var. inodorus) olan 83 kavun genotipinde, Altınbaş genotiplerinin kendi ve diğer kavunlar arasındaki akrabalık ilişkilerinin incelenmesi amacı ile morfolojik ve moleküler karakterizasyon yapılmıştır.Morfolojik karakterizasyon sonucunda bazı özellikler yönünden genotipler arasında çeşitliliğin bulunduğu ve Altınbaş genotiplerinin tümünün UPOV?a göre 8 karakter yönünden aynı özellikte olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yapılan analizler sonucunda, genotiplerin oluşturduğu gruplar ve toplandıkları yerler arasında bağlantı kurulamadığı tespit edilmiştir. Yabani kavun genotipleri Kav 63, Kav 64 ve Kav 66?nın tüm analizlerde, diğer genotiplerden ayrıldığı saptanmıştır. Çalışmada kullanılan 76 adet ISSR primerlerinden 13?ünde elde edilen 110 bandın 79?unun polimorfik, 31?inin ise monomorfik olduğu tespit edilmiştir. Altınbaş genotiplerinde ise polimorfik bant sayısı 47, monomorfik bant sayısı 63 olmuştur. Moleküler karakterizasyon sonucunda genotipler arasında çeşitlilik olduğu, benzerlik katsayılarının 0.35 ile 1.00 arasında değiştiği ve ortalama katsayının ise 0.88 olduğu belirlenmiştir. Altınbaş genotiplerinde çekirdek koleksiyonların oluşturularak saflaştırma çalışmalarının yapılması ve heterozis ıslahı önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research 83 melon genotypes of which 50 of them are Altınbaş type (Cucumis melo var. inodorus) are morphologically and molecularly characterizated in order to investigate the relationship among Altinbaş genotypes and others. According to the results of morphological characterization it was determined that there is diversity among the genotypes for some characters, all Altınbaş genotypes were the same for the 8 UPOV characters and according to the analysis no relation was found between the groups and their collection site. Also wild melons as Kav 63, Kav 64 and Kav 66 were differentiated from other genotypes in all analysis. It was determined that among the 76 ISSR primers used in the study 13 were scorable and among the 110 bands obtained 79 were polymorphic and 31 were monomorphic. In Altınbaş genotypes polymorphic band number was 47 and monomorphic band number was 63. Diversity and avarage similarity 0.88 (min.:0.35, max.:1.00) were also obtained among the genotypes in molecular characterization.It is important to create core collections, pure line obtention and heterosis studies in Altınbaş melon genotypes.