Keban ve Pertek ilçelerinde alabalık yetiştiriciliği yapılan tesislerin Keban baraj gölü su kalitesi üzerine etkileri
In Keban and Pertek region on water quaiity in the resevoir effect of Keban dam lake
- Tez No: 343378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAY SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kafes balıkçılığı, Su kalitesi, Keban Baraj Gölü, Keban, Pertek, Cage fishing, Water quality, Keban Dam Lake, Keban, Pertek
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma Keban (Elazığ) ve Pertek (Tunceli) İlçelerinde alabalık yetiştiriciliği yapılan tesislerin Keban Baraj Gölü su kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Mayıs 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında sekiz (dört aylık yaz döneminde kafeslerde alabalık bulunmamaktadır) ay süre ile su örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Örnekleme, ayda iki kez biri Keban?da, diğeri Pertek?te olmak üzere iki istasyondan yapılmıştır. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, toplam sertlik, alkalinite, amonyum, nitrit, nitrat, sülfat, kimyasal oksijen ihtiyacı, toplam fosfor, toplam azot, silika gibi fiziksel ve kimyasal parametrelere ait değerler belirlenmiştir. Analizler sonucunda elde edilen verilerden istatistiksel analizler yapılmış ve sonuçlar daha önce yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of rage fishing farms in Keban and Pertek regiour on water quality in Keban Dam Lake were investigated between May 2011 and April 2012. Fortluis purpore at four stations were selekted in there regous. Water samples were taken for eight months since the cages were empty in other four months. Since physical and chemical such a water temperature, pH, electrical conductivity, dissolved oxygen, total hardness, alkalinity, amonium, nitrite, nitrate, sulphate, chemical oxygen demand, total phosphorus, total nitrogen and silica were measured and analysed for water guality. Statistical analyzes were conducted, and the results obtained from the analysis of the data were compared with previous studies done before.