Poisson regresyonu
Poisson regression
- Tez No: 343386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN HALİSDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Poisson regresyonu, Kaza sayısı, Link fonksiyonu, Lineer olmayan regresyon modeli, Poisson regression, number of accident, link function, Nonlinear regression models
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Çalışmamızda Poisson regresyon analizinin araştırılması ve bu analiz yardımıyla Aksaray ilinde meydana gelen trafik kazalarının belirleyici önemli nedenlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Tez çalışması temel olarak giriş, materyal ve metot, bulgular, sonuç ve tartışma kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında tez çalışması hakkında genel bilgiler verilerek uygulamada seçilen deneyin önemi vurgulanmıştır. Materyal ve metot kısmında tezde kullanılan teorik bilgiler tekrar edilmiş ve kullanılan bazı istatistiksel özellikler vurgulanmıştır. Bulgular kısmında Poisson regresyon analizinin uygulanışı ve incelenen verinin genel karakteristik yapısı anlatılarak gözlemler hakkında yeterli bilgi sunulmuştur. Çalışmanın sonuç ve tartışma kısmında analiz edilen verilerin sonuçları açıklanmış, analizde önemli bulunan faktörler belirtilmiştir. İncelenen trafik kaza sayısı verisi üç farklı model yardımıyla açıklanmış ve bu modellerin AIC kriterlerine göre kıyaslaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study is aimed to investigate the causes of the accidents that occurthe significant level with the help of Poisson regression analysis in Aksaray city, TurkeyAs the basis of this thesis consist of introduction, materials and methods, findings, results and discussion parts. First of all, the introduction section is to try to emphasize the importance of providing general information about its application. Secondly, materials and methods given both the theoretical part of the thesis and some of the statistical properties. Thirdly the findings part is given application of Poisson regression analysis. It is provided sufficient information about the general characteristics of the structure of the data set. Lastly, some important factors in this study are given by results and discussion parts. In conclusion, the numbers of traffic accident are analyzed with the help of three different models and these models were compared according to the criteria AIC.