VLF dalga yayılımına güneş aktivitesinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of the solar activities on VLF wave propagation
  1. Tez No: 343392
  2. Yazar: TAYFUN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESAT GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VLF, İyonküre, Güneş Parlaması, VLF, Ionosphere, Solar Flare
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
SUPER SID olarak bilinen sistem aslında uzay hava durumunu izleme sistemi olarak bilinir. Güneş patlamaları Yer iyonküresinde ani değişikliklere sebep olurlar. Bu etkiler Yer-iyonküre dalga kılavuzunda yayılan VLF sinyalleri ile tespit edilirler. Fen Fakültesi Fizik Bölümü Elektromanyetik Dalgalar Laboratuvarında bir Süper SID sistemi kurulmuştur. Bu sistem farklı VLF vericilerinden gelen zamana bağlı sinyal şiddetlerini kaydeder. Bizim Süper SID sistemi ile 2013 Şubat, Mart ve Nisan aylarında C (küçük) ve M (orta) olarak sınıflandırılan Güneş patlamaları tespit edilmiştir. Güneş patlamalarının etkisi alıcıya yakın olan VLF vericilerinde (TBB,DHO,NOV,RJH99) uzak olan vericilerden (NAA,NWC,NLK) daha net bir şekilde gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
SUPER SID system is actually known as the Space Weather Monitoring System. Solar flares cause sudden disturbances at the Earth?s ionosphere. These effects are detected by the VLF (Very Low Frequency) signals which is propagated at the Earth-Ionosphere wave guide. A SUPER SID system was setup at the Electromagnetic wave Lab, Physics Department, Science Faculty, Elazig. This system records the time-dependent signal strengths of the different VLF transmitters. Solar flares which are classified as C (small) and M (middle) are identified by our SUPER SID system during the February, March, April, 2013. The effect of solar flares are seemed more clear on the VLF transmitters (TBB,DHO,NOV,RJH99) which are nearest to the recevier than far transmitters (NAA,NWC,NLK).