Uranyum, toryum ve potasyumun taşınımı, menzili ve dağılım karakteristiklerinin belirlenmesi için matematiksel bir model
A mathematical model for determining of transport, range and distribution characteristics of uranium, thorium and potassium
  1. Tez No: 343391
  2. Yazar: ŞERİF ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KÜLAHCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Matematik, İstatistik, Physics and Physics Engineering, Mathematics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoaktivite, Uranyum, Toryum, Potasyum, Model, Taşınım, Dağılım, Yarı Variogram, Radioactivity, Uranium, Thorium, Potassium, Model, Transport, Distribution, Semi Variogram
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü yüzeyinden alınan su numuneleri ve dip sediment örneklerinde 238U, 232Th ve 40K analiz edilmiştir. Numunelerin net aktivite değeri, matematiksel işlemler ve programlar yardımıyla elde edildi. Bu değerlere, noktasal yarı variogram metodu uygulanarak, her istasyon için model grafikleri elde edildi. Yarı variogram (YV), ardışık yarı kare farklarının toplamıdır. Noktasal toplam yarı variogram (NTYV) ise, bir noktanın diğer noktalar üzerindeki etkisini de hesaba katmamızı sağlar. Göldeki radyoçekirdek dağılımı toplam 10 model ile açıklandı. Bunlara ek olarak gölün radyoaktivitesi hakkında genel bilgi edinmemizi sağlayan eş-radyoaktivite haritaları elde edildi. Son olarak elde edilen grafik ve haritalar yorumlanarak, gölün üç radyoçekirdek açısından karakterizasyonu yapılmıştır. matematiksel işlemler ve programlar yardımıyla elde edildi. Bu değerlere, noktasal yarı variogram metodu uygulanarak, her istasyon için model grafikleri elde edildi. Yarı variogram (YV), ardışık yarı kare farklarının toplamıdır. Noktasal toplam yarı variogram (NTYV) ise, bir noktanın diğer noktalar üzerindeki etkisini de hesaba katmamızı sağlar. Göldeki radyoçekirdek dağılımı toplam 10 model ile açıklandı. Bunlara ek olarak gölün radyoaktivitesi hakkında genel bilgi edinmemizi sağlayan eş-radyoaktivite haritaları elde edildi. Son olarak elde edilen grafik ve haritalar yorumlanarak, gölün üç radyoçekirdek açısından karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, surface water and bottom sediment samples, which taken from Keban Dam Lake analyzed in terms of 238U, 232Th and 40K radionuclides. Activity levels of samples are obtained with mathematical calculations and help of computer programs. Point Cumulative Semi Variogram (PCSV) method is applied to activity levels and graphics obtained for each sample station. Semi variogram (SV) can be defined briefly as the average of the half squared-differences between measurements in a region and PCSV considers the impact on each other points of a point. The radionuclide distribution in lake is explained with 10 PCSV models. In addition, iso-radyoactivity maps, which provided general information about radioactivity of lake are obtained. Finally, characterization of the lake with regard to three radionuclides is done with interpreting of graphs and maps.