Tarım işletmelerinde kullanılan bitki koruma alet ve makinelerinin teknik özellikleri ve uygulama sorunlarının belirlenmesi
Determination of application problems and technical properties of plant protecti?on machines used on the farms
  1. Tez No: 343402
  2. Yazar: ÜNAL ÜRKMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİNE ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, tarımsal yapı, tarımsal mekanizasyon düzeyi, pülverizatör, Çanakkale, agricultural mechanization level, agricultural structure, sprayer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma Çanakkale ili ve ilçelerindeki tarımsal işletmelerin tarımsal yapı, mekanizasyon düzeyi ve bu işletmelerde kullanılmakta olan ilaçlama makinelerinin genel durumunu ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla ildeki toplam 102 köyün 570 adet tarımsal işletmesinde anket çalışması yürütülmüş ve gerekli bilgiler toplanarak değerlendirilmiştir. Ele alınmış tarımsal işletmelerde en fazla üretim alanına sahip buğday, biber ve domates bitkisi olduğu belirlenmiştir. Tarımsal işletmelerin hemen hepsinde farklı büyüklüklerde traktör bulunduğu ve belli başlı tarım iş makinesi olarak kulaklı pulluk, kültivatör, ekim makinesi ve kuyruk milinden hareketli ilaçlama makineleri olduğu tespit edilmiştir. İlaçlama makinesi olarak sırt pülverizatörü, sırt atomizörü, kuyruk milinden hareketli tarla ve bahçe pülverizatörü ile yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörü olduğu saptanmıştır. İşletme başına düşen toplam ilaçlama makinesi sayısının 1,60 adet ve sadece kuyruk milinden hareketli ilaçlama makinelerinin sayısının ise 0,84 adet olduğu tespit edilmiştir. Kuyruk milinden hareketli pülverizatörlerin büyük çoğunluğunu tarla pülverizatörleri oluştururken, diğer kalan kısmını ise yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörü ile normal bahçe pülverizatörlerinin oluşturduğu saptanmıştır. İşletmelerdeki ilaçlama makinelerinde en çok karşılaşılan sorunların başında püskürtme memelerinde meydana gelen tıkanmalar olduğu belirlenmiştir. Bunu püskürtme çubuğunun sağ-sol dengesinin bozulması izlemiştir. Ayrıca püskürtme memelerinde görülen sızma ve akmaların önemli sorunlar arasında yer aldığı saptanmıştır. Diğer taraftan ilaçlama işlemi sırasında ilaç sürüklenmesinin önemli düzeyde görüldüğü ve bunun genelde arazi engebelerinden ileri geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the center of Çanakkale and its districts to determine agricultural holdings mechanization level, agricultural structure and especially general status of spraying machines used in the agricultural holdings. On this purpose a survey carried out in 102 villages and 570 agricultural holdings and necessary datas evaluated. In the evaulation it was determined wheat, pepper, tomato are the crops which have the widest production area. It was determined almost all the holdings have tractor. Also plough, cultivator, sowing machine, power take off driven sprayer are the common agricultural machines. Knapsack sprayer, backpack sprayer, power take off driven field sprayer, power take off driven orchard sprayer and air assisted orchard sprayer was determined as the type of spraying machines. The number of total spraying machine was found 1,60 per holding while the number of power take off driven sprayer was 0,84. The most used sprayer was found as power take off driven field sprayer, and the other type respectively was air assisted orchard sprayer and power take off driven orchard sprayer. The most encountered problems of sprayers were determined as firstly nozzle clogging, secondly balance disorder of the boom and thirdly leakage of nozzles. The number of the sprayer which had no problem were found in moderate level. Also it was determined during spraying, holdings encounter drift and it?s resulted from the roughness of fields.