İkinci ürün olarak yetiştirilen silaj mısırda farklı hasat zamanları ve silaj katkı maddelerinin verim ve silaj kalitesine etkisi
The effects of different harvest times and silage additive materials on yield and quality of silage grown as double crop
  1. Tez No: 343417
  2. Yazar: MURAT KARAYAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silaj mısır, hasat zamanı, katkı maddeleri, Silage maize, harvest time, additive materials
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu araştırma Çanakkale koşullarında silaj mısır yetiştiriciliğinde farklı hasat zamanı ve katkı maddelerinin silaj verimi ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, silaj üretimi amacıyla yetiştirilen mısır, çiçeklenme, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilmiştir. Silaj katkı maddesi olarak arpa kırması ve bakteri solüsyonu kullanılmıştır. Arpa kırması % 5, 10 ve 15 oranlarında, bakteri solüsyonu ise ton başına 40 ppm, 80 ppm ve 120 ppm gelecek şekilde 3 tekrarlamalı olarak kullanılmıştır. Araştırmada en yüksek yeşil ot ve kuru madde verimleri hamur olum dönemlerinde yapılan hasattan elde edilmiştir. Kuru madde veriminin en yüksek olduğu hamur olum döneminde % 15 arpa kırması ilave edilen silajlarda en yüksek kalite değerlerine ulaşılmıştır. Bakteri solüsyonu 2 ppm eklendiğinde silaj kalitesini iyileştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the effect of different harvest times and additive material on silage yield and quality for silage maize cultivation in the Çanakkale conditions. In this study, the maize sample, which is purposes of the silage production, were harvested at flowering, milky and dough stages. As the additive materials were used the barley folded and bacterial solution. Barley folded were used with the ratio 5%, 10% and 15% , while bacterial solution was applied 40 ppm, 80 ppm and 120 ppm per tons with three replicates. The highest green herbage and dry matter yield were obtained from the harvest in the time of dough stage. In the dough stage which has the highest dry matter yield, the highest quality values were obtained from added the % 15 barled folded silage samples. It was determined that silage quality improves when the 2 ppm bacterial solution added.