Boradiaza-s-Indasen ve tetraazasiklododekan ikilisinden oluşan yeni supramoleküler yapıların tasarımı, sentezi ve özellikleri
Design, syntheses and properties of novel supramolecular structures based on boradiaza-s-Indacene and tetraazacyclododecane dyads
- Tez No: 343416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lüminesans, supramoleküler kimya, sentez tasarımı, boradiaza-s-indasen (bodipy), 10-tetraazasiklododekan, moleküler algılayıcı, metal kompleksi, Luminescence, supramolecular chemistry, design of synthesis, boradiaza-s-indacene (bodipy), 10-tetraazacyclododecane, molecular sensor, metal complex
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yeni fonksiyonel organik bileşiklerin tasarımı ve sentezi, bu bileşiklerden elde edilen malzemelerden yararlanılarak moleküler elektronik ve fotonikler, algılayıcılar, makine ve aygıtlar, ışık yayan diyotlar (LED?ler), güneş pilleri, transistörler, elektrokromik cihazlar, veri işleme ve depolama aygıtları gibi ileri teknolojik uygulamalar nedeniyle oldukça önem arz etmektedir. Fonksiyonel organik bileşikler içerisinde lüminesans bileşikler, son zamanlarda hem biyo- ve nanoteknoloji ve çevre bilimleri, hem de malzeme bilimlerinde iyon ve/veya molekül tanıyan algılayıcılar, elektron ve/veya enerji aktarım sistemleri, görüntüleme ajanları, moleküler makina ve aygıtlar, aritmetik işlem yapabilen moleküler mantık kapıları vb. olarak kullanılabilir olmaları nedeniyle çok ilgi çekmektedir. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanında başta sentetik organik kimya olmak üzere araştırma grupları uygulamaya açık yeni lüminesans bileşiklerin tasarımı, sentezi ve tanımlanmasına yönelik çalışmalara geniş bir yer ve önem vermektedirler. Bu çalışma, literatürde bilinmeyen, 4,4-Difloro-8-(1,4,7,10-tetraazasiklododekan)metil-1,3,5,7-tetrametil-2,6-dietil-4-bora-3a,4a-diaza-s-indasen (1) sentezlenmiş ve bu bileşiğin yapı ve özellikleri spektroskopik yöntemlerle (UV-vis, lüminesans -floresans, FTIR, NMR, elementel analiz, kütle) aydınlatılmıştır. Ayrıca elde edilen bu yeni bileşiğin iyonlara karşı duyarlılığı denenmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise ilgili bileşikten üç yeni supramoleküler yapı (53-55) sentezlenmiş, yapıları aydınlatılmış ve anyonlara karşı duyarlılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Design and synthesis of novel functional organic compounds have attracted considerable attention since they lead to a variety of advanced technological applications in the field of molecular electronics and photonics, sensors, machines and devices, light emitting diodes, photovoltaics, transistors, electrochromics, data processing and storage media. Among functional compounds, luminescent organic materials are quite important due to their practical applications in bio- and nanotechnological as well as materials sciences as chemosensors, electron and/or energy transfer systems, imaging agents, molecular machines and devices, molecular logic gates and so on. For that reason, the design, synthesis and characterization of novel luminescent compounds are highly concerned by first the synthetic organic chemists and as well as other communities all around the world. In this study, a novel compound 4,4-Difloro-8-(1,4,7,10-tetraazasiklododekan)metil-1,3,5,7-tetrametil-2,6-dietil-4-bora-3a,4a-diaza-s-indasen (1) was designed, synthesized, and characterized spectroscopically (UV-Vis, luminescence-fluorescence, FTIR, NMR, mass spectroscopy, combustion analysis). Furthermore, this novel compound was tested as ion sensor. Finally, three novel supramolecular constructs (53-55) were synthesized, chracterized by spectroscopic methods and tested as anion sensors.