Manyetik ericsson ve brayton soğutma çevrimlerinin parametrik olarak incelenmesi
Parametric investigation of magnetic ericsson and brayton refrigeration cycles
- Tez No: 343423
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik soğutma, Manyetik soğutma çevrimleri, Paramanyetik malzemeler, İstatistiksel mekanik, Magnetic refrigeration, Magnetic refrigeration cycles, Paramagnetic materials, Statistical mechanics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Manyetik soğutma, buhar sıkıştırmalı soğutma sistemlerine göre daha verimli ve çevreci yeni bir soğutma teknolojisidir. Oda sıcaklığında çalışan manyetik soğutma sistemleri henüz ticarileşmemiş olsa da manyetik soğutma birkaç yıl içerisinde klasik soğutma teknolojilerinin yerini alabilecek bir potansiyel barındırmaktadır. Manyetik soğutma sistemlerinin tasarımı için seçilecek termodinamik çevrim sistemin verimini doğrudan etkileyecek; bu da,daha kompakt ve ekonomik tasarımların oluşturulmasına fayda sağlayacaktır. Bu çalışmada, manyetik Ericsson ve Brayton çevrimleri parametrik olarak incelenmiştir. Termodinamik özellik bağıntıları istatistiksel mekanik yardımıyla oluşturulmuştur. Bağıntılar yüksek sıcaklık veya düşük manyetik alan değerleri dikkate alınarak sadeleştirilmiştir. Sadeleştirilen bağıntılarla düşük sıcaklık kaynağından alınan ısı, rejeneratörde biriken ısı, sıcak kaynağa verilen ısı, çevrim için gereken iş ve etkinlik katsayısı değerleri elde edilmiştir. Elde edilen değerlerin farklı kaynak sıcaklıkları, manyetik alan değerleri ve tersinmezlik derecelerindeki durumları incelenmiştir. Kaynaklar arası sıcaklık farkı arttıkça performans katsayısının azaldığı, Brayton çevriminde manyetik alan ve sıcak kaynak değeri arttıkça rejeneratörde biriken ısı değerinin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magnetic refrigeration is more efficient and environmentally friendly refrigeration technology compared to vapor compression refrigeration systems. Although magnetic refrigeration systems which operate in room temperature has not been maturely developed, it has a potential to be a substitute for conventional refrigeration systems in a few years. The thermodynamic cycle which is selected for designing the magnetic refrigeration system will directly affect efficiency of the system, helping to create more compact and economic system designs. Parametric investigation is carried out for magnetic Ericsson and Brayton cycles. Thermodynamic relations are established by statistical mechanics. Relations are simplified by regarding to high temperature or low magnetic field conditions. Cooling load, inherent regenerative loss, power input and coefficient of performance (COP) are obtained with simplified relations. Influences of heat reservoirs, magnetic intensity and the degree of irreversibility are analyzed. Results show that coefficient of performance decreases with the increase of temperature span. Inherent regenerative loss increases with the increase of magnetic field strength and the temperature of hot reservoir for Brayton cycle.