Lobesia Botrana'nın bakteriyal florasının ve viral patojenlerinin belirlemesi ve etkili bir mikrobial mücadele materyalinin araştırılması
Determination of bakterial flora and viral pathogenes of Lobesia Botrana and i̇nvestigation of an efficient microbial control agents
  1. Tez No: 343440
  2. Yazar: LİDA MOHAMMAD GHOLIZAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lobesia botrana, Serratia marcescens, Bacillus thuringiensis, Metarhizium anisopliae, Iridovirus, mikrobiyal mücadele, Lobesia botrana, Serratia marcescens, Bacillus thuringiensis, Metarhizium anisopliae, Iridovirus, microbial control
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Üzüm salkım güvesi Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller) (Lepidoptera: Tortricidae) üzüm bağlarının ana zararlısı olan böceklerden biridir. Bu çalışmanın amacı L. botrana'nın kültüre edilebilir bakteriyal florasını ve virüs patojenlerini belirlemek ve çeşitli entomopatojenlerin bu böcek üzerinde insektisidal etkilerini test ederek bu zararlı için daha güvenilir ve etkili bir mikrobiyal mücadele etmeni keşfetmektir. Toplanan böceklerden kültür edilebilir bakteriler izole edildi ve virüs taraması gerçekleştirildi. Bu bakteriler ve çeşitli entomopatojenlerin (2 adet Bacillus thuringiensis, 12 adet fungus ve 4 adet virus) inseksisidal aktiviteleri larvalar üzerinde test edildi. L. botrana'nın bakteriyal florası Enterococcus faecalis (Lb4), Klebsiella pneumonia (Lb6), Enterobacter ludwigii (Lb12, Lb17), Rhodococcus erythropolis (Lb13), Enterobacter aerogenes (Lb15) ve Serratia marcescens (Lb21) olarak belirlendi. Yapılan virüs araştırmaları sonucunda zararlıda Chilo iridescent virus (CIV) virüs enfeksiyonuna rastlanılmıştır. On günlük insektisidal testler sonunda, Lb21 kodlu izolatın lavalar üzerinde en yüksek öldürücü etkiye (%93, P=0.000) sahip olduğu belirlendi. Test edilen diğer patojenlerden B. thuringiensis (MnD, %100) Metarhizium anisoplia (Gg-12, %93) ve CIV (%90) L. botrana larvaları üzerinde en yüksek öldürücü etki gösterdi. Bu bulgular neticesinde, S. marcescens (Lb21), B. thuringiensis (MnD), M. anisopliae (Gg-12) ve Chilo iridescent virus (CIV)'in L. botrana'ya karşı güvenli ve etkili bir mikrobiyal mücadele etmeni geliştirme potansiyelinde oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
The european grapevine moth, Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller) (Lepidoptera: Tortricidae) is one of the most harmful insect pests of grape species in many countries. The purpose of this study was to determine the culturable bacterial flora and viral pathogens, and to test the insecticidal activity of different entomopathogens in order to find a safer and more effective microbial control agent against L. botrana. The bacterial flora of the pest insect collected was determined. The insecticidal effects of the bacterial isolates and other entomopathogens (2 Bacillus thuringiensis, 12 fungus ve 4 virus) on third and fourth instars larvae were studied. The results were istatically analyzed. The bacterial flora of L. botrana was determined as Enterococcus faecalis (Lb4), Klebsiella pneumonia (Lb6), Enterobacter ludwigii (Lb12, Lb17), Rhodococcus erythropolis (Lb13), Enterobacter aerogenes (Lb15) and Serratia marcescens (Lb21). Also in this study a Chilo iridescent virus (CIV) infection was found. Results showed that the Lb21 isolate has the highest mortality (93%, P=0.000) on larvae within 10 days of inoculation. Insecticidal tests showed that one strain of B. thuringiensis (MnD, 100%), Metarhizium anisopliae (Gg-12, 93%) and CIV (90%) had the highest insecticidal effect on the larvae of L. botrana. The findings indicate that S. marcescens, B. thuringiensis (MnD), M. anisopliae (Gg-12) and Chilo iridescent virus (CIV) are suitable candidates to develop as a safe and effective microbial control agent against L. botrana.