Tünellerdeki (Zigana, Torul) beton kalitesi ve bozulmaların yer radarı yöntemi ile görüntülenmesi
Imaging of the contrete quality of the tunnels (Zigana, Torul) and deteriorations wi̇th ground penetrating radar
- Tez No: 343444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer Radarı, Zigana ve Torul tünelleri, Beton yapısı, Georadar, Zigana and Torul tunnels, structure of concrete
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez çalışmasında; su sızdırma riskli alanların varlığı ve yapı içeriğini değerlendirmek için, Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde Trabzon'dan 58 km mesafedeki Zigana tünel duvarlarının kırık-çatlak sistemleri, stratigrafi ve bozulmaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca yeni inşa edilen Torul tünelinin beton yapısı da incelenmiştir. İncelemelerde, Jeofizik yöntemlerden yaygın olarak kullanılan yüksek çözünürlüklü görüntü veren ve çalışılan yüzeye herhangi bir hasar vermeyen yer radarı (GPR) yöntemi kullanılmıştır. Ölçüler, incelenen tünellerin giriş kısımlarının her iki duvarı boyunca 20 profilde 500 ve 800 MHz'lik korumalı antenler kullanılarak toplanmıştır. Toplanan verilere gerekli veri işlem aşamaları uygulandıktan sonra 2 ve 3 boyutlu görüntüler elde edilmiştir. Bu görüntülerden incelenen ortamların kırık-çatlak durumu, boşluk ve çeşitli sebeplerle oluşmuş olan bozulmalar belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, yeni yapılmış olan Torul tünelinin beton içeriğindeki değişimler ve üzerindeki beton bloklarının bağlantı noktaları radargramlarda görüntülenmektedir.. Ayrıca Zigana tünelinin yan duvarlarındaki kırık-çatlaklar ve su sızıntılarının olduğu alanlardaki zayıf genlikli yansımalar radargramlarda belirlenmiştir. Bunların bazılarının karayolu trafiği açısından tehlikeli olabileceği düşünülmektedir. Bu tür sorunlu kısımları gidermek için, iyileştirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study , it is aim to investigate the fracture-crack system, the stratigraphy and the deterioration of the walls of Zigana Tunnel which is located at the fifty eighth kilometers of the way Trabzon-Gümüşhane in order to evaluate the existence of risk area leaking water out and structure contents. Furthermore, the concrete quality of the Torul tunnel which has built recently was investigated. In the researches, Ground Penetrating Radar, which gives high definition solution, which is used commonly and which does not damage the worked surface, was used. GPR data are collected along totally 40 profiles at the entrance of the both sides of tunnels by using 500 MHz and 800 MHz shielded antenna. After applying the needed data processing stages to the collected data, 2D and 3D images were acquired. It is tried to be specified the fracture-crack state of the inspected area, cavity and deteriorations which formed various reasons from these images. Consequently; the change of the concrete contents and the connection points of concrete blocks on it of Torul Tunnel are displayed at radargram. Also; the water leak and fracture at the sidewall of Zigana Tunnel are monitored at radargram. Some of them are thought to be dangerous for the highway traffic. In order to prevent these problematic parts, the restoration works should be done.