Mamasın barajı çevresi florası(Aksaray)
Flora of Mamasın dam surroinding (Aksaray)
- Tez No: 343552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP TEKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Mamasın Dam, Aksaray, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, Mamasın Barajı (Aksaray) çevresinin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanından 2012-2013 yılları arasında 876 bitki örneği toplanmıstır. 73 familya (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Angiospermae 69) ve 284 cinse (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Dicotyledones 229, Monocotyledones 51) ait, 458 takson tespit edilmistir. Pteridophyta 1 takson, Spermatophyta 457 takson ile temsil edilmektedir. Gymnospermae 4 takson, Angiospermae 453 takson (Dicotyledones 376, Monocotyledones 77) içermektedir. Toplam 52 takson Türkiye için endemiktir ve endemizm oranı % 11.4'dir. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir: % 24.0'ü İran-Turan elementi (110), % 7.2'si Akdeniz elementi (30), % 4.6'sı Avrupa-Sibirya elementi (21) ve % 64.6'i çok bölgeli ve bölgesi belirlenemeyen (296)'dir. Anahtar Kelimeler : Flora, Mamasın Barajı, Aksaray, Türkiye
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the flora of surrounding of Mamasın Dam (Aksaray). As a result of the examination of 876 plant specimens collected from the area, between 2012 and 2013. 458 taxa that belong to 73 families (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Angiospermae 69) and 284 genera (Pteridophyta 1, Gymnospermae 3, Dicotyledones 229, Monocotyledones 51) was determined. One taxa belong to Pteridophyta, 457 taxa belong to Spermatophyta divisio. Gymnospermae are represented by four taxa and Angiospermae are represented by 453 taxa (Dicotyledones 376, Monocotyledones 77). The 52 of the total taxa are endemic to Turkey and the rate of endemism is 11.4 %. The phytogeographic elements are represented as follows; Irano-Turanian 24.0 % (110 taxa), Mediterranean 7.2 % (30 taxa), Euro-Siberian 4.6 % (21 taxa) and widespread and others which their regions unclarified 64.6 % (296 taxa).