Kısmi türevli diferansiyel denklemlerin nümerik çözümleri üzerine yeni yöntemler
Numerical solutions of partial differential equations'new methods
- Tez No: 343553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRAY KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Partial Differential Equations, Reduced Differential Transform Method, Method of Variational Iteration, Adomian Decomposition Method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Birçok mühendislik problemleri ve fen bilimleri uygulamalarında karşılaştığımız kısmi türevli diferansiyel denklemlerin nümerik çözümleri kimi zaman zor, imkânsız veya karmaşık hesaplamalar olabileceğinden bu denklemlerin istenilen çözümlere daha pratik olarak bizi ulaştırabilecek bazı yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemleri kullanarak denklemlerin nümerik çözümleri daha kısa zamanda istenilen şartlara uygun olarak elde edilebilmektedir. Bu tez çalışmasında seçilen bazı kısmi türevli diferansiyel denklemlerin var olan yeni yöntemler (indirgenmiş diferansiyel dönüşüm yöntemi, varyasyonel iterasyon yöntemi ve adomian ayrışım yöntemi) ve bilgisayar yardımıyla nasıl çözüleceği araştırılmış ve bu problemlere uygun prosedürler yazılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kısmi Türevli Diferansiyel Denklem, İndirgenmiş Diferansiyel Dönüşüm Yöntemi, Varyasyonel İterasyon Yöntemi, Adomian Ayrışım Yöntemi.
Özet (Çeviri)
Some new methods have been developed to reach there quested solutions more practically as several engineering problems and the numerical solutions of the partial differential equations seen on the science practises might sometimes be difficult , complex or even impossible.Through these methods numeric solutions of the quations may be obtained in a short time. On this study, it is searched how to solve some partial differantial equations through current new methods (reduced differantial transform method, method of variational iteration and adomian decomposition method) and the help of ICT and also suitable procedures to these problems are noted.