Sodyum sülbaktamın karbon pasta elektrot (CPE) yüzeyinde elektrokimyasal karakterizasyonu ve diferansiyel puls voltametrisi (DPV) ile bakır (II) iyonu tayininde kullanılabilirliğinin araştırılması
Electrochemical characterization of sodium sulbactam on carbon pasta electrode (CPE) surface and investigation of their usage for determination of copper (II) ion with differential pulse voltammetry (DPV)
- Tez No: 343564
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KILIÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, sülbaktam, voltametri, DPV, CPE, EIS, Bakır (II) iyonu, Antibiotics, sulbactam, voltammetry, DPV, CPE, EIS, copper (II) ion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, farmakolojik olarak antibiyotiklerin etkinliklerinin arttırılmasında ve bakterilerin neden olduğu pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik sülbaktam kullanılmıştır. Karbon pasta elektrot (CPE) içerisine karıştırılmak suretiyle kullanılan sülbaktam molekülü için yüzey karakterizasyon işlemleri dönüşümlü voltametri (CV) ve elektrokimyasal impedans spektroskopi (EIS) teknikleri ile yapılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise diferansiyel puls voltametri (DPV) tekniği kullanılarak Cu(II) iyonları tayini için sülbaktam modifiye karbon pasta elektrodun (CPE/Sul) uygun olup olmadığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, antibiotic sulbactam which is made used pharmaceutically of increasing the effectiveness of antibiotics and the treatment of many diseases caused by bacteria were used. The surface characterization of sulbactam molecule with addition into Carbon Pasta Electrode (CPE) was made with cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) techniques. In the application of the study, using differential pulse voltammetry (DPV) technique, sulbactam modified carbon paste electrode (CPE/Sul) of eligibility for the determination of Cu (II) ions were investigated.