Bir SCADA programı kullanılarak programlanabilir mantık denetleyicisi ile trafik ışıkları kontrol uygulaması
Traffic light control application with programmable logic controller by using SCADA
- Tez No: 343623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TARIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Trafik, Electrical and Electronics Engineering, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik sinyalizasyon, PLC, SCADA, kavşak
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Trafik yoğunluğu, çoğunlukla kavşaklarda meydana geldiğinden bir kavşağın iyi kontrol edilmesi, birim zamanda daha fazla aracın geçişini sağlamakla mümkündür. Bu çalışmada, Muğla ilinde yoğun trafik akışının olduğu bir kavşağın denetimi için, gerçek zamanlı bir programlanabilir mantık denetleyicisi programı ve bir SCADA uygulaması geliştirilmiştir. PLC basamak programıyla SCADA tasarımının uyumu, S7 300 protokolü altında MPI arabirimi kanalıyla gerçekleştirilmiştir. Sistemin çalıştırıldığı zaman dilimi, C dili kullanılarak yazılmış sanal bir gösterge üzerindeki SCADA ekranında gösterilmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesi esnasında araç geçiş süreleri zaman dilimlerine göre değiştirilmiş, böylece günün yoğun zamanlarında kavşaktan geçen araç sayısının arttığı ve yakıt tasarrufu yapıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since traffic jams mostly occur at crossroads, it is possible to provide more vehicles with passing a crossroad with better control of traffic at junctions. In this study, the control of a crossroad which has heavy traffic, has been developed by a programmable logic controller and a SCADA application. The adaptation of PLC ladder diagrams with the SCADA program has been performed under S7 300 protocol via MPI interface. The time sector in which the system is run has been shown in SCADA screen by a virtual display written with C programming language. The durations of vehicle passing have been changed according to time frames. Thus the number of passed vehicles from the crossroad has been increased and fuel save has been provided. Keywors: Traffic signalization, PLC, SCADA, traffic crossroads