Endüstriyel sistemlerde istenmeyen biyofilmlere neden olan gram negatif bakterilerin virülans faktörlerinin ve quorum sensing ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of relation between quorum sensing and virulence factors of unwanted biofilm-forming gram negati̇ve bacteria in industrial systems
  1. Tez No: 343629
  2. Yazar: ZÜHAL ZORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Gr(-) bakteriler, virülans faktör, quorum sensing (QS), Biofilm, Gr(-) bacteria, virulence factor, quorum sensing (QS)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel sistemlerde istenmeyen biyofilm oluşturan Gr(-) bakterilerde quorum sensing (QS) sisteminin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; N-açil homoserin lakton (AHL) sinyal moleküllerinin tespiti ve QSsisteminin etkisi altında olan virülans faktörlerinden biyofilm, pigment, ramnolipit, proteaz, amilaz, fosfolipit, DNaz, üreaz, koagülaz, clumping faktör, esteraz, kayma, yüzme, titreme ve hemoliz üretimi araştırılmıştır. Biyofilm oluşturan izolatların belirlenmesinde standart tüp yöntemi ve mikroplaka yöntemleri olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. Antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesinde disk difüzyon testi ile izolatların kloramfenikol, sulbaktam/sefoperazon, imipenem, amoksillin/klavulanik asid, streptomisin ve tetrasikline direnç durumları araştırılmıştır. AHL sinyal moleküllerinden bütanol homoserin lakton (BHL) sinyal molekülü varlığının tespit edilmesinde TLC plaka yöntemi kullanılmış ve QS yanıtlarının belirlenmesinde mikroplaka yöntemi ve referans suşlar kullanılarak fenotipik testlerle incelemeler yapılmıştır. Günümüzde klinik olarak önemli patojen bakterilerin kontrolü ve önlenmesi açısından bu bakterilerin patogenezi ve stratejileri ile ilgili araştırmalara ihtiyaç duyulmakta ve buna bağlı olarak enfeksiyonlara sıklıkla neden olan Gr(-) bakteri türlerinin patogenezinde rol alan virülans faktörleri halen araştırılmaktadır. Buradan yola çıkarak, bu tezde çeşitli endüstriyel sistemlerde istenmeyen biyofilm oluşturan Gr(-) bakterilerin virülans faktörleri incelenmiştir. Bunun nedeni bu bakterilerin bulundukları endüstriyel sistemlerden biyofilmden kopmalar, kaçak, sızıntı gibi çeşitli yollardan kontaminasyonlarla çevre ve halk sağlığı açısından önemli riskler oluşturabileceklerinin düşünülmesidir.
Özet (Çeviri)
In this study has been aimed to investigation quorum-sensing (QS) of Gr(-) unwanted biofilm bacteria in industrial systems. In this including; we have been determined N-acyl homoserine lactone (AHL) and researched for the production of several virulence factors such as biofilm formation, pyocyanine, pigmentation, rhamnolipit, protease, amylase, phospholipit, DNase, urease, coagulase, clumping factor, esterase, swarming, swimming, twitching and hemolyse controlled via AHL-mediated QS in Gr(-) bacteria. We have been used qualitative method (standart biofilm ring test) and quantitative (microtiter plate) method for detection of biofilm production. In study aimed to investigate the in vitro activity of chloramphenicol, imipenem, streptomycin, sulbactam+cefoperazone, amoxycillin+clavulanicacid and tetracycline with discdiffusion method on biofilms bacteria. These isolates have been tested for production of BHL using TLC plate method and have been tested for AHLs in QS with microtiter plate and repertor strains. In this time, controled and prevent most important clinic isolates and needed to investigate their pathological behaviors and strategy and isolated to cause infection Gr(-) bacteria. To result from this, this thesis has been aimed to investigation virulence factors of Gr(-) unwanted biofilm bacteria in industrial and waste watersystems. This case, thinking that these isolates their biofilm structure as fall off, leak, trickled from industrial systems.