Muğla ilinde çam basra böceği (Marchalina hellenica Genn. (Hemiptera: Margarodidae))nin farklı ırklarının morfolojik ve moleküler belirteçlerle ortaya konulması
Pine basra bettles (Marchalina hellenica Genn. (Hemiptera: Margarodidae)) different strain exhibit with morphological and molecular reagent in Mugla
- Tez No: 343633
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SUNGUR CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Marchalina hellenica, RAPD, PCR, Çam balı, Dendrogram, Marchalina hellenica, RAPD, PCR, Pine honey, Diagrams
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünya çiçek balı piyasasında diğer ülkelerle çeşitli nedenlerle rekabet edemeyen Türkiye, çam balı ihracatı konusunda rakipsiz durumdadır (Günaydın 2009). Dünyadaki çam balı üretiminin %90?ı Türkiye'de gerçekleşmektedir. Türkiye ve Yunanistan?da çam balının ana kaynağı Marchalina hellenica (Hemiptera: Margarodidae)?nın (Çam Pamuklu koşnili, Basra, çam basrası) salgıladığı ballı maddedir. Yunanistan?da elde edilen çam balının % 60?ı M. hellenica? nın ballı maddesinden, % 35?nektar ve % 5?de yine diğer böceklerin ballı maddesinden elde edilmektedir. M. hellenica?nın popülasyonundaki azalmalar yıllık çam balı veriminde ve üretiminde önemli düşüşlere neden olmaktadır. Bu nedenle; Muğla ili ilçelerinden farklı yükseklik ve ekolojik koşullara sahip lokasyonlardaki basralı ormanlardan toplanan çam basra böceği erginlerinin morfolojik olarak farklılıklarının ortaya konularak ırklarının teşhisleri yapılması çalışmanın önemli bir amacıdır. Muğla ilindeki farklı ilçelerden farklı ekolojik, coğrafik ve topografik koşullara sahip fıstık ve kızılçam ormanlarından toplanan çam basra böceği erginleri üzerinde yapılan morfolojik analizlerle farklılıkları tespit edilen çam basra böceği erginlerine karşın, son derece hızlı sonuç veren moleküler bir teknik olan RAPD (Rasgele Üretilen Polimorfik DNA) PCR tekniği kullanılarak, toplanan bireylerin DNA ekstraksiyonları yapılmış ve RAPD band desenleri çıkarılarak moleküler bazda farklılıkları ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda Sakarkaya-Fethiye ilçelerinden toplanan M. hellenica? nın genetik olarak birbirine en yakın olduğu ve Marmaris (İnbükü)-Bodrum (Mazı) ilçelerinden toplanan M. hellenica?nın ise genetik olarak birbirine en uzak olduğu yapılan RAPD-PCR verilerinin dendrogramda değerlendirilmesi sonucu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
World?s flower honey staple for various reasons can not compete with another countries, but Turkey is unrivaled to export (Günaydın, 2009). 90% of the world?s honey production takes place in Turkey. Turkey and Greece, pine honey substance secreted by the main source of Marchalina hellenica (Hemiptera: Margarodidae) (Pine Cotton Koşnil, Basra, Pine?s Basra). In Greece, 60% pine honey from the M. hellenica?s substance of honey, 35% nectar and 5% stil other insects are substances from honey. Pine honey yield and production is the raw material of pine honey from pine Basra betle. Important point of this study, there for, counties in the province of Mugla locations with different heights and ecological conditions pine Basra beetle?s adults diagnostic exhibit the morphological differences in pine forest. Different districts in the province of Mugla?s (different ecological, geographical and topographical conditions) peanuts and pine forests harvest pine Basra beetle?s adults exhibit the morphological differences, which is a technique that works extremely fast molecular RAPD (Randomly Amplified Polimorphic DNA) PCR technique was carried out pattern of RAPD band. This study, we determined Sakarkaya-Fethiye countries pick to harvest M. hellenica genetically of nearest and Marmaris (İnbükü)-Bodrum (Mazı) countries pick to harvest M. hellenica genetically of furthest in RAPD-PCR diagrams.