Yandağ (Isparta) vejetasyonunun fitososyolojik yönden araştırılması
A Fitosociological investigation on the vegetation of Yandağ (Isparta)
  1. Tez No: 34370
  2. Yazar: MUSTAFA KARGIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM TATLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vejetasyon, Bitki Sosyolojisi, Yandağ, Anamas Dağlan ve Eğirdir Gölü, Vegetation, Phytosociology, Yandağ, Anamas Mountains, Eğirdir Lake. IX
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi YANDAĞ' m (İSPARTA) VEJETASYONU ÜZERİNE FİTOSOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA Mustafa KARGIOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Adem Tatlı 1994, Sayfa : 105 Jüri : ProfDr. Adem Tatlı ProfDr. Yıldırım Akman ProfDr. Osman Ketenoğlu Araştırma bölgemiz olan Yandağ, İsparta ili Gelendost ve Şarkikaraağaç ilçeleri sınırlan içinde bulunmaktadır. Alanın denizden yüksekliği 950-2347 m' 1er arasında değişir. Kahverengi orman topraklanılın en geniş alam kapladığı araştırma bölgemizde diğer büyük toprak gruplan; kestanerengi topraklar, koluviyal topraklar ve aluviyal topraklardır. Bitki birliklerinin yaygın olduğu alanlardan alınan toprak örneklerinde pH, CaC03, organik madde, P2O5 ve K2O tayinleri ile tekstür analizleri yapılıp, elde edilen sonuçlar varyans analizi ile mukayese edilmiştir. Farklı miktarlarda K/jO ve organik madde ihtiva eden topraklarda, değişik bitki birliklerine rastlama % 1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Araştırma bölgesinden 77 familyaya ait 730 bitki türü toplanmıştır. Bu bitkilerin floristik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Akdeniz kökenli % 23.3, Iran- Turan kökenli % 20.4, geniş yayılışlı % 34.1, Euro-Siberian kökenli % 5.2 ve yayılış alam kesin olarak belli olmayan diğer türler ise % 17 oranındadır. Türkiye için endemik olan türlerin oram da %16.6' dır. Bölgenin vejetasyonu Braun-Blanquet (1) metoduna göre çalışılmış ve bitki birlikleri yine bu metoda göre smıfiandnılmışûr. Çalışma alanımızda üç vejetasyon tipine ait aşağıdaki bitki birlikleri tespit edilmiştir:A. Orman Vejetasyonu - Junipero oxycedrii-Pinetum nigrae birliği Junipero-Pinetum globularelosum trichosanthae alt birliği - Minuartio pestalozzae-Juniperetum excelsae birliği - Linario chalepensi-Quercetum macrolepidis birliği Linario-Quercetum quercetoswn trojonae alt birliği -Onobrychydo pisidicae-Quercetum pubescentis birliği B. Çalı Vejetasyonu - Astragalo campylosemae-Quercetum cocci/erne birliği Astragalo-Quercetum styraxelosum officinali alt birliği - Artedio squamatae-Cistetum laurifolii birliği C. Step Vejetasyonu - Acantholimopuberulii-Onobrychidetum cornutae birliği Acantholimo-Onobrychidetum thymetosum cherlerioidis alt birliği - Moltkio aureae-Astragaletum strictispinis birliği Orman birlikleri ile çalı birliklerinden Artedio squamatae-Cistetum laurifolii birliği Querco-Fagea üst sımfina ait Quercetea pubescentis sınıfinın Querco-Cedretalia libani ordosuna, Astragalo campylosemae-Quercetum cocciferae birliği de Quercetalia (ea) ilicis sınıf ve ordosuna bağlanmıştır. Step vejetasyonuna ait birlikler ise Daphno-Festucetales üst sınıfına ait Astragalo-Brometea sınıfının Onobrychydo -Thymetalia leucostomi ordosuna dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctora Thesis A FITOSOCIOLOGICAL INVESTIGATION ON THE VEGETATION OF YANDAĞ (İSPARTA) Mustafa KARGIOĞLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Adem Tatlı 1994, Page : 105 Jury : Prof. Dr. Adem Tatlı ProfDr. Yıldırım Akman Prof.Dr. Osman Ketenoğlu The investigation area, namely Yandağ, is located within the borders of Şarkikaraağaç and Gelendost in Isparta.The altitude of the area is between 950- 2347 m. There are brown forest soils, chestnut soils, collovial soils and alluvial soils in this area. The brown forest soils cover up the largest part of this area. The amount of CaCo3, P2O5, K2O, organic substance, pH and texture of soil samples, taken from some of the quadrats, have been examined. This results were evaluated with variance analysis. Various plant association encountered were found at the level of 1 % important in. the soils containing different amounts K2O and organic substance. 730 plant species belonging to 77 familia were collected from this area. The distribution of these plant species with respect to the floristic regions are as follows: 23.3 % Mediterranean, 20.4 % Iran-Turan, 34.1 % widespread, 5.2 % Euro-Siberian origined and 17 % of these is unknown. 16.6 % of this species is endemic for Turkey. Braun-Blanquet (1) method has been used, to investigate the vegetation of the area and to classify the plant associations. There are three vegetation types in this area. These are as follows: vmA. Forest Vegetation - Junipero oxycedrii-Pinetum nigrae association Junipero-Pinetum globularetosum trichosanthae subassociation - Minuartio pestalozzae-Juniperetum excelsae association - Linario chalepensi-Quercetum macrolepidis association Linario-Quercetum quercetosum trojonae subassociation -Onobiychydo pisidicae-Quercetum pubescentis association B. Shrub Vegetation - Astragalo campylosemae-Quercetum cocciferae association Astragalo-Quercetum styraxetosum officinali subassociation - Artedio squamatae-Cistetum laurifolii association C. Steppe Vegetation - Acantholimo puberulii-Onobrychidetum cornutae association Acantholimo-Onobiychidetum thymetosum cherlerioidis subassociation - Moltkio aweae-Astragaletum strictispinis association We believe that Artedio squamatae-Cistetum laurifolii association and forest associations belong to Querco-Cedretalia libani order, Quercetea pubescentis class, Querco-Fagea superclass, and Astragalo campylosemae- Quercetum cocciferae association belong to Quercetalia(ea) ilicis order and class. Associations, included in steppe vegetation, belong to Onobiychydo - Thymetalia leucostomi order, Astragalo-Brometea class of Daphno- Festucetales superclass.