Pirinç kabuğu katkılı yüksek dayanımlı betonun yüksek sıcaklık performansı
High temperature performance of high strength concrete with rice husk
  1. Tez No: 343872
  2. Yazar: BÜŞRA UÇARKOŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NABİ YÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık, yüksek dayanımlı beton, polipropilen lifler, pirinç kabuğu, High temperature, high strength concrete, polypropylene fibers, rice husk
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, yüksek dayanımlı betonun yüksek sıcaklık etkisi altındaki davranışı ile ilgili tespit ve çözüm önerisi sunmayı hedefleyen bir çalışmadır. Günümüzde, modern yapılaşmanın artması ve teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte, yüksek dayanıma sahip, daha iyi beton üretmek (örn:yüksek sıcaklık etkisi) bir amaç haline gelmiştir. Yüksek dayanımın yanı sıra, dayanıklılık da ayrıca irdelenmesi gereken ve son zamanlarda üzerinde durulan konulardan biridir. Yüksek sıcaklık etkisi altında normal dayanımlı betonlarla yapılan çalışmalar, 1920?lere dek uzanırken, yüksek dayanımlı beton ile ilgili çalışmalar daha yakın zamanda başlamıştır. Yüksek sıcaklık etkisi altında, betonda yüksek buhar basınçları meydana gelmekte, özellikle yüksek dayanımlı betonlar, dolu yapıları itibari ile bu basınca karşı parça atma ve patlama davranışları göstermektedir. Betonlarda bu sorunu ortadan kaldırmak için düşük ergime sıcaklıklarına sahip, polipropilen vb. sentetik lifler kullanmak en çok bilinen yöntemlerdendir. Polipropilen lifler, gerek üretim sürecinde yol açtıkları çevre kirliliği, gerekse yangın sırasında bozunmaları ile ortaya çıkardıkları zararlı gazlar nedeni ile sürdürülebilir bir malzeme değildir. Doğal olması, üretimi-elde edilişinin kolay olması ve yangın sırasında bozunması ile zararlı gaz miktarını azaltabileceğinin tahmin edilmesinden dolayı, pirinç kabuğunun betonda kullanılmasının, polipropilen liflere bir alternatif olabileceği düşünülmektedir. Pirinç kabuğu aynı zamanda kimyasal yapısı gereği adsorbanlık özelliğine de sahiptir ve bu özelliği sayesinde yangın sırasında zararlı gazları adsorbe edebileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the behaviour of high strength concrete under high temperature effects and propose solutions for problems involved. Nowadays, together with increase of modern building construction and technological advances, production of better concrete with higher strength is increasingly becoming an objective. Along with strength, durability is also of recent concern. Studies about behaviour of normal strength concrete under high temperature effects date back to 1920's; however, only during the last decades, behaviour of high strength concrete under the same effects has been studied. High temperature effects cause high vapour pressures to develop within concrete. These high vapour pressures, coupled with the low porosity of high strength concrete, cause it to exhibit explosive spalling behaviour. One of the most common methods to solve this problem is adding synthetic fibres with low melting points (such as polypropylene etc.,) into the concrete. Polypropylene fibres are not sustainable materials; their production causes environmental pollution and they release harmful gases due to decomposition in case of a fire. Rice husk is thought to be a suitable alternative as additive to them; because it is natural, easier to produce - obtain and it is likely to reduce the amount of harmful gas emissions in case of a fire. Rice husk is also a good adsorbent thanks to its chemical structure and it is estimated to be able to adsorb some harmful gases during the fire. In this study, the effects of polypropylene fibres and rice husk on mechanical, physical and thermophysical properties of high strength concrete after the concrete is exposed to high temperature effects are examined; and results obtained from the experiments with two additives are compared against each other.