Alchemilla l. cinsine ait bazı türlerden elde edilen ekstrelerin MCF-7 kanser ve l929 fibroblast hücrelerine etkisi
The effect of some species of the extracts obtained from Alchemilla l. on MCF-7 cancer and l929 fibroblast cells
  1. Tez No: 343972
  2. Yazar: ESRA ARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MCF-7, L929 fibroblast, apoptoz, nekroz, toksisite, MCF-7 cancer, L929 fibroblast, apoptosis, necrosis, toxicity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sunulan bu çalışmada, Alchemilla cinsine ait A.barbatiflora , A.tiryalensis , A.orduensis , A.speciosa türlerinin MCF-7 kanser ve L929 fibroblast hücre hatları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Bitki ekstraktlarının toksisite değerleri belirlenmiş,toksisitenin görüldüğü dozlarda apoptotik ve nekrotik etkiler araştırılmıştır. Sonuçların güvenilirliği açısından da xCELLigence RTCA ile hücrelerin zamana bağlı olarak değişen proliferasyon grafikleri tespit edilmiştir. Öncelikle bitki ekstraktlarının MCF-7 kanser ve L929 fibroblast hücreleri üzerindeki toksisitesi belirlenmiştir . Toksisiteyi belirlemek amacıyla WST-1 metodu kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre A.barbatiflora'nın L929 fibroblast hücreleri üzerinde en fazla toksik etkiye sahip olduğu görülmüştür. MCF-7 kanser hücrelerinde en yüksek toksik etki ise A.tiryalensis'te gözlenmiştir. Sonuç olarak L929 fibroblast hücrelerinde ekstraktların daha fazla toksik etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Ekstraktların apoptotik-nekrotik indeksini belirlemek amacıyla ikili boyama metodu kullanılmıştır. İkili boyama sonuçlarına göre L929 fibroblast hücrelerinde3A.barbatiflora, diğer türlere göre en fazla apoptotik etkiye sahip türdür. MCF7 hücrelerinde ise apoptotik indeksin en fazla olduğu tür A.tiryalensis'tir. Nekrotik indeksler incelendiğinde L929 fibroblast hücresi için nekrotik indeksin en yüksek olduğu tür A.barbatiflora olarak belirlenmiştir. MCF7 hücrelerinde ise A.speciosa'nın nekrotik etkisi diğer türlere göre fazladır. Son olarak MCF-7 kanser ve L929 fibroblast hücrelerine ekstraktlar uygulandıktan sonra zamana bağlı olarak hücre proliferasyonları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effect of some species of Alchemilla L. genus, A.barbatiflora, A.orduensis, A.tiryalensis, A.speciosa, on L929 fibroblast and MCF-7 cancer cell was investigated.The toxicity values of plant extracts were specified, the apoptotic and necrotic effects were investigated in accordance with the doses seen in toxicity.In terms of the credibility of the results, the time-dependent varying proliferation graphics of the cells were ascertained with xCELLigence RTCA. First of all, the toxicity of plant extracts on MCF-7 cancer and L929 fibroblast cells were identified. In order to identify the toxicity, the WST-1 method was used. According to the data obtained, it was seen that, A.barbatiflora has the most toxic effect on L929 fibroblast cells. Whereas, A.tiryalensis had the highest toxic effect on MCF-7 cancer cells.As a result, it was observed that, extracts have much more toxic effect on L929 fibroblast cells. The double staining method was used to verify the apoptotic ? necrotic index of extracts. In regards to the double staining results, A.barbatiflora is the type which has the highest apoptotic effect on L929 fibroblast cells. Yet, A.tiryalensis is the type which has the highest apoptotic index on MCF-7 cancer cells. When necrotic indexes were examined, A.barbatiflora was identified as the type having the highest necrotic index for L929 fibroblast cell. But, A.speciosa?s necrotic effect on5MCF-7 cells is more, when compared with the other types. Lastly, after the extracts were applied on MCF-7 cancer and L929 fibroblast cells, time-dependent cell proliferations were determined.