Hellp ve eklampsi hastalarında serum asimetrik di metil arjinin (ADMA), arjinin ile nitrik oksit (NO) düzeyleri ve patogenezdeki rolleri
The serum levels of asymmetrical dimethyl arginine (ADMA), arginine and nitric oxide(NO) in hellp and eclapmsia patients and the role of pathogenesis
  1. Tez No: 344119
  2. Yazar: TUNA DALBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. G. ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, arjinin, HELLP, eklampsi, preeklampsi, ADMA, arjinin, HELLP syndrome, eclampsia, preeclampsia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Asimetrik dimetil arjinin (ADMA); Nitrik oksit sentazın (NOS) dolaşımda bulunan endojen bir inhibitörüdür. ADMA, NO sentazın substrat bağlanma bölgesinde L-arjinin ile yer değiştirdiğinde NO?nun birçok fizyolojik fonksiyonunu değiştirmektedir. Endotel hasarı bozukluklarında salınımı azalan Nitrik oksit?in, ADMA ve arjinin ile olan ilişkisini ve HELLP sendromu, eklampsi ve preeklampsi patofizyolojisindeki rollerini araştırmak. Materyal-Metod: Kasım 2011 ile Eylül 2012 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği?nde son adet tarihine göre veya ultrasonografik fetal biyometrik ölçümlerine göre 32 hafta ve üzeri gebeliği olan, HELLP sendromu, , eklampsi, preeklampsi (geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubu), tanısı konulan 30?ar olgu çalışma grubuna dahil edilmiştir. Benzer şekilde gebelik kontrolü için başvuran aynı yaş ve haftadaki 30 sağlıklı gebe kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiş olup her dört grupta ki olguların, sistolik ve diastolik kan basınçları ile spot idrarda protein, hemogram, trombosit, karaciğer fonksiyon testleri Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Laktat dehidrogenaz (LDH), fibrinojen, INR, Asimetrik di metil arjinin (ADMA), Nitrik oksit (NO), arjinin değerleri ve doğan bebeklerin 1.ve 5.dakika APGAR skorları ölçülerek birbiriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca bakılan parametreler arasında bir ilişki olup olmadığı da değerlendirilmiştir. Bulgular: HELLP gebe grubu, eklamptik gebe grubu, geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında dört grup arasında yaş, gravida, parite, gebelik haftası, Hgb, INR, 1.ve 5. Dakika APGAR skorları ve arjinin parametreleri bakımından istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında HELLP gebe grubu, eklamptik gebe grubu ve geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubunda sistolik ve diastolik kan basınçları ile spot ve 24 saatlik idrarda proetin miktarı, AST, ALT, LDH, fibrinojen ve ADMA parametreleri, istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek; trombosit ve NO parametreleri ise daha düşük bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Preeklampsi ve ilerde oluşabilecek HELLP sendromu ve eklampsi gibi komplikasyonların önceden tahmin edilip hastaya gerekli yaklaşımın sağlanmasında ADMA ve NO bir belirteç olarak faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of study was measurement of serum levels of the angiogenic factor nitric oxite (NO) , the endojen inhibitörs of nitric oksit synthase; asymmetric dimethylarginine (ADMA) and the substrat of the enzym; arginine . Also, to investigate this parameters and relationships between in pathophysiology of HELLP syndrome, eclampsia and preeclampsia. Material and methods: Thirty cases diagnosed as HELLP syndrome, eclampsia and preeclampsia (late oncet preeclampsia group), with a gestasyonel age of 32 weeks or older according to first day of last menstrual period and fetal biometric measurements, and gestasyonel age-matched 30 healthy pregnant women (control goup) were recruited for the study at Obstetrics & Gynecology clinic of Medicine School, Yüzüncü Yıl University between September, 2011 and 2012. Systolic and diastolic blood pressure measurements, urinary protein measurement in spot urine sample, complete blood counts, hepatic function tests ( AST, ALT, LDH),fibrinogen, INR measurements of ADMA, NO, arjinin levels and assessment of APGAR scores at 1 and 5 minutes after birth were recorded and compared in all patients in both groups. Findings: No significant differences were found between HELLP syndrome, eclampsia, late onset preeclampsia and control groups regarding age, gravida, parite, gestationel age, Hgb, INR, APGAR score 1 and 5 minute after birth and arjinin parameters ( p>0.05). When compared to control groups, systolic and diastolic blood pressures, urinary protein in spot and 24-hour urine collection, levels of AST, ALT, LDH, fibrinogen and ADMA were significantly higher, whereas NO, platelet count were lower in HELLP syndrome, eclampsia and late oncet preeclampsia group (p0.05). Conclusion: Serum level?s of ADMA and NO measurements may be useful in preeclampsia, HELLP syndrome and eclampsia pathophysiology and diagnosis.