Cinsel saldırı olgularında makroskobik ve kolposkopik muayene bulgularının karşılaştırılması
Comparison of macroscopic and colposcopic examination findings of sexual assault cases
  1. Tez No: 344128
  2. Yazar: MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL GAMSIZ BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Forensic Medicine, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Cinsel Saldırı, Dijital Videokolposkop, Sosyodemografik Veriler, Sexual Assault, Sexual Abuse, Examination, Colposcopy, Photography, Sociodemographic Data
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Cinsel Saldırı Olgularında Makroskobik ve Kolposkopik Muayene Bulgularının Karşılaştırılması Cinsel saldırı/istismar kompleks nedenleri ve dramatik sonuçları olan, tıbbi, hukuki ve biyopsikososyal bir problemdir. Bu sorunun ortaya çıkartılması ve çözümlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ve tecrübe önem arz etmektedir. Bu çalışma kesitsel bir çalışma olup Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı polikliniğine Aralık 2010 ile Haziran 2011 tarihleri arasında cinsel saldırı veya cinsel istismar iddiasıyla gönderilen olguların sosyodemografik verilerini, fizik, genital ve/veya anal bölgenin makroskobik ve dijital videokolposkopik muayene bulgularını, konsültasyon ve laboratuvar sonuçlarının literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmaya alınan 113 olgunun kadınlardan ve çocuklardan, genellikle düşük sosyoekonomik gruptan, aile içi şiddete maruz kalan, eğitiminde aksaklık yaşayan, geniş aile yapısına sahip, çoğunlukla annesi çalışmayan kişilerden oluştuğu görülmüştür. Şüphelilerin ise genellikle mağdurun tanıdığı kişiler olduğu ve cinsel saldırı/istismar olaylarının çoğunlukla mağdur tarafından bilinen veya yaşanılan mekanlarda gerçekleştiği tespit edilmiştir. Cinsel saldırı/istismar olguları, yardımcı sağlık personeli ile birlikte, alanında eğitim almış, işin uzmanı kişiler tarafından, yapılandırılmış uygun muayene ortamında, örnek alma, kolposkopik değerlendirme, fotoğraflama ve gerekli konsültasyonları da içerecek şekilde donanımlara sahip merkezlerde değerlendirilmelidir. Dijital videokolposkopi, cinsel saldırı/istismar olgularının rutin değerlendirilmesinde, adli hekimlik uygulamasının ayrılmaz ve önemli bir parçası haline gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Sexual assault is a medicolegal and bio-psycho-social problem which has complicated etiology and may have dramatic results. Multidisciplinary approach and expertise are the key points of diagnose and treatment of this problem. This research is a sectional study that aims to discuss the socio-demographic data, macroscopic and colposcopic findings of physical and ano-genital examinations, consultation and laboratory results of the cases which admitted to the Forensic Medicine Department of Mersin University Medical Faculty, between December 2010 and June 2011 period. The 113 cases that include to this study were determined as low socio-economical status, victims of domestic violence and children of unemployed mother. Accused were mostly known by the victim and assaults were usually happened in known places and/or their home. Sexual assault evaluation of the cases, including sampling, colposcopic examination, photo documentation, consultations must be performed by educated experts together with nurses in suitable examination environments of special centers. We think that digital video-colposcopy must be the essential part of sexual assault evaluation in forensic medicine.