Migrende dopamin Beta hidroksilaz gen polimorfizmlerinin analizi
Analysis of dopamin ß-hydroxylase gene polymorphisms in migraine
- Tez No: 344153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÖMER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: DBH gene, Genetic susceptibility, Migraine, Polymorphism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Migren, şiddetli tekrarlayan başağrısı, mide bulantısı, kusma, fotofobi, fonofobi semptomları ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Migren etiyolojisinde genetik yatkınlığın önemi uzun zamandan beri bilinmektedir. Ancak kalıtım modeli halen tam olarak ortaya konulamamıştır. Bununla beraber birden fazla genin rol aldığı düşünülmektedir. Dopaminin migren patogenezinde rolü olabileceğine dair kanıtlar mevcuttur. Bu çalışmada, Dopamin Beta Hidroksilaz (DBH) geninin -1021 C?T, +1603 C?T ve +444 G?A polimorfizmleri ve migren arasında bir ilişki olup olmadığının ortaya konulması amaçlandı. Polimeraz Zincir Reaksiyonu ve Restriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizmi yöntemi kullanılarak 200 migren hastası ve 200 migren olmayan sağlıklı kontrolde DBH'ın genotipleri ve allel varyantların sıklığı araştırıldı. Veri sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, DBH geni +1603 C?T polimorfizmi ile migren arasında allel ve genotip frekans dağılımında anlamlı bir bağlantı olduğunu gösterdi (p= 0.006, OR: 1.96, 95% CI: 1.15- 3.41). DBH genini -1021 C?T ve + 444 G?A polimorfizmleri ile migren arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0.9169 ve p=0.8748). Çalışma sonuçlarımız Türk toplumunda DBH geninin +1603 C?T polimorfizminin migrene yatkınlıkta rol alan pek çok genetik faktörden biri olabileceğini göstermektedir.Anahtar Kelime: DBH geni, Genetik yatkınlık, Migren, Polimorfizm
Özet (Çeviri)
Migraine is a neurological disorder characterized by severe recurrent headache, nausea, vomiting, photophobia, and phonophobia. Importance of genetic predisposition of etiopathogenesis of migraine has been known for a long time. The pattern of inheritance has not been identified completely yet but more than one genetic factors may play role in inheritance. There is evidence suggesting that dopamine may be involved in the pathogenicity of migraine. In this study, we aimed to investigate that if there is any relation between -1021 C?T, +1603 C?T and +444 G?A polymorphism of Dopamin ?eta Hydroxylase (DBH) gene and migraine. We studied the frequency of the DBH genotypes and allelic variants in 200 patients with migraine and 200 healthy non-migrainous controls using a Polymerase Chain Reaction and Restriction Fragment Length Polymorphisms method. Statistical evaluation of the data results showed a significant association for allelic and genotypic frequency distribution between the DBH +1603 C?T polymorphism and migraine (p= 0.006, OR: 1.96, 95% CI: 1.15- 3.41). There is no any marked relation between the -1021 C?T and +444 G?A polymorphisms of the DBH gene and migraine (p=0.9169 ve p=0.8748). Our study results suggest that DBH gene +1603 C?T polimorphism may be one of the many genetic factors for migraine susceptibility in Turkish population.