Acil servise madde alımı ile başvuran hastalarda comt gen polimorfizmi val158met araştırılması
The investigation of comt gen polymorphism val158met in patients admitted to emergency service
- Tez No: 520716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: intoksikasyon, madde alımı, sentetik kannabinoidler, COMT, genetik, intoxication, substance intake, synthetic cannabinoids, COMT, genetics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
İntoksikasyonlar acil servise sıkça başvuran hasta grubudur. Çeşitli intoksikasyon grubunun içinde sentetik kannabinoidlere (SK) bağlı gelişen madde intoksikasyonu gün geçtikçe sayı olarak artmaktadır. SK uyuşturucu maddeler içerisinde halusinojen grupta yer almakta ve gençler arasında kullanımı hızla artmaktadır. Bir çok ülkede yasaklı maddeler listesine girmiş durumda olmasına rağmen hala günümüzde piyasada çok kolay ulaşılabilen ve en çok satılan uyuşturucu maddelerdendir. SK kullanımı sonrası hastalar basit bir mide bulantısından konvülziyon, ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olabilecek kadar geniş bir yelpazede sağlık problemleri ile karşımıza çıkabilir. Katekol-O-Metil Transferaz (COMT) enzimi katekolamin nörotransmitterlerin (dopamin, epinefrin, norepinefrin) inaktivasyonunda rol alır. COMT genindeki keşfedilen fonksiyonel polimorfizmlerin COMT enzim aktivitesinde değişime sebep olduğu gösterilmiştir. COMT genindeki bu fonksiyonel polimorfizmin şizofrenide, bipolar duygulanım bozukluğunda, migrende, agresif ve antisosyal davranış gösterenlerde, intihar girişiminde bulunanlarda ve parkinsonun patogenezinde önemli bir rol oynadığı ve ırksal farklılıklar gösterdiği bildirilmektedir. Bazı çalışmalarda ise anksiyete, depresyon, alkol bağımlılığı ve şizofreni gibi hastalıklarla ilişkisinin olmadığı fakat bozukluğun kliniğini etkilediği ileri sürülmüştür. Biz bu tez çalışmamızda acil servise SK alımı sonrası intoksikasyon ile başvuran hastalarda COMT geninin val158met polimorfizminin etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Bursa Yüksek İhtisas E.A.H acil servisine 25.05.2018-25.08.2018 tarihleri arasında 18-45 yaş arası madde intoksikasyonu ile başvuran hastalar alınmıştır. Çalışma protokolü prospektif olarak tasarlanmıştır. 50 Hasta ile 50 sağlıklı gönüllü değerlendirilmiş olup toplam 100 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaş grubu 26,7'dir. Hastaların % 99'u erkek, %1'i kadın cinsiyetindedir. Çalışmamızda SK kullanımı sonrası acil servise başvuran hastalarda nöbet geçirme (%2), halusinasyon görme (%5), konfüzyon (%5), ajitasyon (%7) gibi klinik değişimler gözlenmiştir. Acil servise ilk başvuruda ki GKS skoru %44,9 hastada 15, %49 hastada 14, %6,1 hastada 13 olarak değerlendirilmiştir. Hastadan alınan 3 cc kan hemogram tüpüne alınıp -20 0C buzdolabında korunup sonrasında genetik laboratuvarına götürülüp çalışılmıştır. Hastaların periferik kanlarından elde edilen DNA'lardan COMT enzimi Val158Met polimorfizmleri, literatürde bildirildiği şekliyle Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve Restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) analizleri ile tanımlanmıştır. Bu çalışmanın ana amacı COMT Val158Met genotipi taşıyıcıları ile SK alımına bağlı intoksikasyon gelişen hastalar arasında istatiksel olarak anlamlı ilişkinin bulunup bulunmadığının araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Intoxication is a group of patients frequently admitted to the emergency department. The substance intoxication due to synthetic cannabinoids (SC) in the various intoxication groups is increasing day by day. SK is in the hallucinogen group within drugs and its use is rapidly increasing among young people. In many countries, although it is on the list of banned substances, it is still one of the most sold and best selling drugs on the market today. Patients with SC can have a wide range of health problems, from simple nausea to convulsions and death. Catechol-O-Methyl Transferase (COMT) enzyme is involved in the inactivation of catecholamine neurotransmitters (dopamine, epinephrine, norepinephrine). The discovered functional polymorphisms in the COMT gene have been shown to cause a change in COMT enzyme activity. This functional polymorphism in the COMT gene has been reported to play an important role in schizophrenia, bipolar affective disorder, migraine, aggressive and antisocial behavior, suicide attempters and the pathogenesis of Parkinson's disease and show racial differences. In some other studies, anxiety, depression, does not correlate with diseases such as alcohol dependence and schizophrenia, but it was suggested that the clinical effects of the disorder. In this study, we aimed to investigate the effect of val158met polymorphism of COMT gene in patients presenting with intoxication after ingestion of SC in emergency department. Patients who were admitted to Bursa Yüksek İhtisas E.A.H emergency service with the substance intoxication between the ages of 25-45 and 25.05.2018 - 25.08.2018 in time. The study protocol was designed prospectively. 50 patients and 50 healthy volunteers were evaluated and a total of 100 people were included in the study. The mean age group of the patients included in the study was 26.7. % 99 of the patients were male and %1 were female. In our study, clinical changes such as seizure (2%), hallucination (5%), confusion (5%), and agitation (7%) were observed in patients admitted to the emergency department after SC use. The GCS score at the first admission to the emergency department was evaluated as 15 in %44,9, 14 in %49 and 13 in %6,1. The 3 cc blood taken from the patient was taken to the hemogram tube and kept in the refrigerator at -20 0C degree and then taken to the genetic laboratory. Polymorphisms of the COMT enzyme Val158Met, which are derived from the peripheral blood of patients, were defined by Polymerase chain reaction (PCR) and Restriction fragment length polymorphism (RFLP) analysis as reported in the literature. The main aim of this study is to investigate whether there is a statistically significant relationship between COMT Val158Met genotype carriers and patients who develop intoxication due to SC uptake.