Tokat il merkezindeki eczanelerde soğuk zincir uygulamalarının incelenmesi
Investigation of the cold chain practice in the pharmacies in the center of Tokat province
  1. Tez No: 344156
  2. Yazar: TUBA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT EĞRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Eczane, Soğuk Zincir, Eczacı, Pharmacy, Cold Chain, Pharmacist
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Serbest eczanelerde görev yapan eczacıların ilacın etkinliğini korumada önemli bir parametre olan soğuk zincir konusunda yeterli bilgisinin olması, etkin ilaç kullanımının başarısını artıracaktır. Soğuk zincir insan ve malzemeden oluşan bir sistemdir. İlacın üretiminden kullanıldığı ana kadar etkinliğini koruması, soğuk zincirin sürekliliğinin sağlanabilmesiyle mümkündür.Kesitsel tipte planlanan bu çalışma, Tokat il merkezinde bulunan 52 eczanede soğuk zincir uygulamalarının incelenmesini amaçlamış olup bir anket formu ve bir buzdolabı gözlem formunun uygulanmasıyla değerlendirilmiştir. Anket yüz yüze görüşme yöntemi ile buzdolabı gözlem formu ise gözlem yoluyla doldurulmuş ve buzdolaplarının iç ısıları ölçülmüştür. Bu araştırmada, serbest eczanelerde çalışan eczacıların soğuk zincir konusundaki bilgi düzeyini değerlendirmek; eczacıların soğuk zincir ile ilgili uygulamalarını belirlemek ve eczanelerde bulunan buzdolaplarının mevcut durumlarını belirlemek amaçlanmıştır.Araştırma grubunu oluşturan eczacıların %49,0'u kadın, %51,0'i erkek olup yaş ortalamaları 39,8±12,2'dir.Araştırmaya katılan eczacıların %85,7'si soğuk zincir konusunda bilgi aldıkları ilk kaynağın eczacılık fakülteleri olduğunu belirtmişlerdir. Eczacıların %69,4'ü termometrenin yerini ve %75,5'i olması gereken buzdolabı iç ısısı aralığını doğru yanıtlamıştır. Araştırmaya katılan eczacıların %98'inin soğuk zincir ile ilgili kurs ya da seminere katılmadığı görülmüştür. Yeni mezun eczacıların meslekte eski eczacılara göre, soğuk zincir tanımını bilme ve buzdolaplarının iç ısısının uygun aralıkta olma oranları daha yüksektir. Araştırmaya katılan eczanelerin tümünde buzdolabının mevcut olduğu saptanmıştır. Buzdolabı ısısı +2 ºC ile +8 ºC olan eczane sayısı %73,5'dir.Genel olarak eczacıların soğuk zincir gerektiren ilaçlarla ilgili bilgi aldıkları saptanmıştır. Soğuk zincir ile ilgili genel bilgiler çoğunluk tarafından yanıtlanabilirken, ilaçların saklama koşuluna ait sorulara nadiren cevap alınmıştır. Eczacıların bilgi düzeyinin yeterli ve sistematik olmaması, eczanelerdeki koşulların ve uygulamaların soğuk zincire tam anlamıyla uygunluk göstermemesi ilaçların etkinliğini de olumsuz etkileyecektir. İlaçların etkinliğinin korunabilmesi için, mutlaka araştırma sonucunda saptanan bilgi eksikliklerini giderecek önlemler alınmalı, periyodik eğitimler düzenlenmeli ve denetim sıklığı arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The pharmacists working in community pharmacies have enough knowledge about the cold chain which is an important parameter in maintaining the effectiveness of the drug will increase the success of the effective drug use. Cold chain is a system consisting of human and material. Maintaining the effectiveness of drug from it?s production to time of it?s usage is possible by cold chain continuity.This study planned cross-sectional study, which aims at examining cold chain practices at 52 pharmacies in Tokat province, was evaluated by the application of a questionnaire form and a refrigerator observation form. The survey form is filled with the method of face to face interview, the refrigerator observation form is filled with observation and the internal temperature of the refrigerator is measured. In this study, it is aimed at assessing the level of knowledge about the cold chain of pharmacists working in community pharmacies, determining the application about the cold chain of pharmacists and determining the current situation in the fridges at the pharmacies.Research group, 49,0% of are female, 51,0% are male, has the mean age of 39,8±12,2. 85,7% percent of pharmacists participating in the research has indicated that the pharmacy faculties as their first source of information on cold chain. 69,4% percent of pharmacists? has answered correctly the place of the thermometer and 75,5% percent of pharmacists? has answered correctly how must be the refrigerator's internal temperature. It is seemed that 98,0% percent of surveyed pharmacists didn?t participate in the course or seminar related to the cold chain. Compared to the old pharmacist in this profession new graduated pharmacists? knowledge about the definition of cold chain and being their refrigerators? internal temperature in suitable interval is high rationally. The refrigerator was found to be present in all of the participating pharmacies. The number of pharmacies whose refrigerator's internal temperature is +2 ºC and +8 ºC is 73,5% percent.In general, pharmacists had received information about medicines that require cold chain. The questions about cold chain were mostly answered but the questions about storage condition of drugs questions were rarely answered. That the informational level of pharmacists isn?t enough and systematic and the conditions and practices aren?t suitable for cold chain will affect the drug?s effectiveness in a negative way. In order to protect the effectiveness of the drugs, some precautions which can prevent the informational deficiency must be taken, some periodic educational seminars must be organized and periodic inspection frequency should be increased.