Acil servise travma nedeniyle başvuran hastalarda ağrı şiddeti ile QT intervali arasındaki ilişki
The relationship between QT interval and the severity of pain in patients who admitted the emergency department due to trauma
- Tez No: 344181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TAHİR GÖKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency service, Pain, Trauma, Electrocardiogram, QT interval
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Travmaya bağlı akut ağrıya maruz kalan hastalarda kardiyak depolarizasyon etkilenebilir. Dolayısıyla elektrokardiyografide QT değişikliği, ventriküler depolarizasyonun durumu ile ilgili bize bir fikir verebilir. QT mesafesi, ventriküler depolarizasyonun başlamasından, repolarizasyonun bitimine kadar olan süreyi yansıtır. Bu çalışmada travmaya maruz kalmış erişkin hastalarda ağrı şiddeti ile QT intervali arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine ardışık başvuran orta ve şiddetli derecede travmaya maruz kalan 70 hasta (çalışma grubu) ve 60 sağlıklı şahıs (kontrol grubu) çalışmaya dâhil edildi. Analjezi öncesi ve analjezi sonrası grupların QT intervalleri hesaplandı. Çalışmaya katılan hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları ve ağrı düzeyleri (Görsel Analog Skala ile) kaydedildi. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda travmaya maruz kalan hastaların yaş ortalaması 31.50 ± 25, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 35.00 ± 20 idi. Analjezi öncesi travma grubundaki QT, RR ve QTc değerleri analjezi sonrası travma grubu ile karşılaştırıldığında her üç parametre için aradaki fark belirgin anlamlı idi (P0.05). Sonuç: Travmaya maruz kalan hastalarda gelişen akut ağrı QT intervalini uzatmakta, Non-steroid antiinflamatuar ilaç uygulaması sonrası ağrısı geçen hastalarda ise tekrar normale yaklaşmaktadır. Bu konuda daha ileri çalışmalara gereksinim vardır. AnahtarKelimeler: Acil servis, Ağrı, Travma, Elektrokardiogram, QT interval
Özet (Çeviri)
Objective: Cardiac depolarization may be affected in the patients who are exposed to the pain owing to the acute trauma. Therefore, QT variety in the electrocardiography may indicate the state of ventricular depolarization. QT interval displays the time which is from begining of ventricular depolarization to end of ventricular repolarization. In the present study, we aimed to investigate the relationship between the pain severity and QT interval in the patients who were exposed to acute trauma. Method: Seventy patients who consecutively admitted to Harran University Medical Faculty Emergency Service because of moderate and severe trauma (study group) and sixty healty person (control group) were included in the study. QT interval in each groups was calculated in both pre-analgesia and post-analgesia. Demographic and clinical characteristics and pain levels (with Visual Analog Scale) were recorded for each patients. The results were compared between the two groups. Results: The mean age of the patients with trauma was 31.50 ± 25, however the mean age of the control group was 35.00 ± 20. Pre-analgesia QT, RR and QTc intervals in the trauma group were significantly different compared with post-analgesia (P0.05). Conclusion: In the patients with trauma, the acute pain prolongs QT interval and after the administration of nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the patients with pain, it approaches the normal value again. This topic needs further studies.