Pediatrik boyun kitlelerinin klinik radyolojik ve histopatolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
The assessment clinical, radiological and histopathological features of pediatric neck masses
  1. Tez No: 344182
  2. Yazar: ALAADDİN ZİREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL İYNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Neck masses, pediatric, FNAB, deep neck infections, radiological
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Pediatrik boyun kitleleri; konjenital enflamatuar ve neoplastik hastalıklar olmak üzere geniş bir hastalık grubunu oluşturmaktadır. Enflamatuar grupta lenfadenitler ve derin boyun infeksiyonları yer almaktadır. Hastalara erken ve doğru tanı koyabilmek için klinik bulgular ile birlikte birçok laboratuar tetkiki ve radyolojik yöntem geliştirilmiştir. Bu çalışmada pediatrik baş boyun kitlelerinde etiyolojik, epidemiyolojik, klinik ve radyolojik özellikleri değerlendirip, bu özelliklerin hastalığın oluşmasında, seyrinde ve tedavi sürecindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde 2010-2013 yılları arasında boyunda kitlesi olan pediatrik olguların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, başvuru mevsimi, boyundaki kitlenin lenf nodu seviyesine göre yerleşimi, laboratuar değerlerinden, tam kan sayımı ve biyokimyası, C-reaktif protein, sedimentasyon, PPD testi değerleri not edildi. Yapılan İnce iğne aspirasyon biyopsisi, apselerden alınan kültür ve radyolojik tanı yöntemleri sonuçlarıyla detaylı bir şekilde not edildi. Çalışmaya alınan 127 olgunun 71?i % 55,9 erkek 56?sı % 44,1 kız ve yaş ortalaması 7,1 yıldı. Hastalık dağılımı % 81,1 enflamatuar % 14,2 konjenital ve % 4,7 neoplastik tanıdan oluşmaktaydı. Enflamatuar grup içinde en sık derin boyun enfeksiyonu olguları yer almaktaydı. Hastaların %58,9?u düşük sosyoekonomik yaşam düzeyinde idi. İİAB?sinin neoplastik hastalıklar için tanı değeri anlamlı bulundu. Derin boyun infeksiyonunda USG?nin apse varlığı ile ilgili tanı değeri anlamlı bulundu. Neoplastik hastalıklarda İİAB?nin MRG ile tutarlılılığı yüksek bulunurken, konjenital hastalıklarda USG ile MRG tutarlılığı yüksek bulundu. Sonuç olarak bölgemizde pediatrik boyun kitlelerinde derin boyun infeksiyonları en büyük sorunu teşkil etmektedir. Boyunda kitle olgularında USG ile ilk değerlendirmenin yapılması, invaziv girişim olarak İİAB ile büyük oranda tanıya varılacağını düşünüyoruz. İİAB?nin pediatrik olgularda da yaygınlaşması gerektiğini savunuyoruz. Anahtar Kelime: Boyun kitlesi, pediatrik, İİAB, derin boyun enfeksiyonu, radyoloji
Özet (Çeviri)
Pediatric neck masses include a large group of diseases such as congenital, inflamatory and neoplastic diseases. In order to make an early and the correct diagnosis for the patients in conjunction with clinical findings radiological methods and many laboratory test have been developed. In this study, in pediatric head and neck masses, etiologic, epidemiologic, clinical and radiological features were evaluated. We aimed to investigate the effect of these features on formation of the disease and treatment process. Pediatric patients with neck masses admitted to the clinic between 2010-2013 were retrospectively analyzed. Of all patients age, sex, socio-economic level, the application season, according to the level of the mass in the neck lymph node mass settlement, laboratory values, complete blood count and biochemistry, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation, the PPD test values were noted. The fine-needle aspiration biopsy (FNAB), abscess in detail with the results of the culture and radiological diagnostic methods were noted. 127 patients were included in the study. 71 (55.9%) of these patients were male, 56 (44.1%) were female and the mean age was of 7.1 years. The distribution of the disease diagnoses were inflammatory (81.1%), congenital (14.2%) and neoplastic (4.7%). The most common cases of deep neck infections in inflammatory group were located. Of the Patients, 58.9% had low level of socio-economic life. The diagnostic value of fine-needle aspiration biopsy(FNAB) was significant for neoplastic diseases. The diagnostic value of ultrasonography for deep neck infection were significantly related to the presence of an abscess. Neoplastic diseases were high in FNAB consistent experience with MRI, ultrasonography and MRI were higher consistency in congenital diseases. As a result, in this region deep neck infections in pediatric neck masses poses the biggest problem. In these the initial assessment may be performed with USG ıt?s believed that the diagnosis can be largely reached with FNAB wich is an invazive process in the patients with neck mass. We also believe that FNAB should be commonly used in pediatric patients.