Omuz ağrısı ve üst ekstremite spastisitesi olan hemiplejik hastalarda üst ekstremite fonksiyonelliğinin yürüyüşe etkisinin değerlendirilmesi
Assesment the effect of upper extremity functional outcomes on walking in hemiplejic patients? with shoulder pain and spasticity
  1. Tez No: 344215
  2. Yazar: HATİCE ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Üst Ekstremite, Omuz Ağrısı, Yürüyüş, Hemiplegia, Upper Extremity, Shoulder Pain, Walking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Serebrovasküler olay (SVO) sonrası gelişen omuz ağrısı ve kas tonusundaki değişimler üst ekstremite fonksiyonlarını etkiler. Üst ekstremite fonksiyonelliğinin azalması ise hastanın yürüyüş ve dengesini bozar. Bu çalışmanın amacı omuz ağrısı ve üst ekstremite spastisitesi olan hemiplejik hastalarda üst ekstremite fonksiyonelliğinin yürüyüşe etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 2012 Mart?2012 Haziran tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı?nın yatılı servisi ve Monofiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezine başvuran omuz ağrısı ve spastisitesi olan 40 hasta alınmıştır. Araştırmamıza el fonksiyonları Brunnstrom motor iyileşme devrelerine göre 2 ve 6 arasında olanlar, Modifiye Ashworth skalasına göre paretik el spastisitesi 1+ ve 3 arasında olanlar ve `Berg? Denge Ölçeği ne göre 40 ve üstü puan alanlar, Mini mental test skoru 24 ve üstü olanlar, `?Catherine Bergego (CBS)?? skalasına göre 0-15 arası puan alanlar alınmıştır. Hastalara uygulanan değerlendirme formu sonrası üst ekstremite fonksiyoneliği için Fugl Meyer Motor Değerlendirme Ölçeği, Wolf Motor Fonksiyon Testi, Frenchay Kol Testi, omuz ağrısı için Vizuel Analog Skalası (VAS), 50 Adım Yürüme Testi ve Süreli Kalk Yürü Testi (SKYT) uygulanmıştır. Hastaların günlük yaşam aktiviteleri (GYA) Frenchay Kol Aktiviteleri Testi ile, yaşam kaliteleri Strok Etki Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 40 hastanın 29?u erkek, 11?i kadındır. Hastaların yaş ortalamaları 60,55±10,99 olup, 15? i sağ etkilenimli iken, 25?i sol etkilenimliydi. Ölçüm sonuçlarına göre hastalarımızın omuz ağrılarının Vizüel Analog Skalasına göre ortalamaları 4,07 ± 2,09 (0-10), Wolf Motor Fonksiyon testine göre sonuç ortalamaları 47,90 ± 23,76 (0-90), Frenchay Kol testine göre ortalamaları 7,72 ± 1,86 (0-10), Fugl Meyer Üst Ekstremite testine göre ortalamaları ise 48,00 ± 14,81? (0-66) dir. Hastaların 50 adım Yürüme Testine göre ortalamaları 44,54 ± 24,97 sn, Kalk Yürü Testi (sağdan dönüş) 25,05 ± 13,36 sn, Kalk Yürü Testi (soldan dönüş) 26,16 ± 14,51 sn dir. Frenchay Günlük Yaşam Aktiviteleri test skor ortalamaları ise 16,75 ± 8,74 dir. Strok Etki Ölçeği toplam skor ortalamaları 205,87 ± 38,36? (0-300) dir. Sonuç: Çalışmamızda omuz ağrısı ve üst ekstremite spastisitesi olan hemiplejik hastalarda üst ekstremiteye yönelik yapılan fonksiyon testleri ile yürüyüş testleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Objective: Shoulder pain after Cerebrovascular Accident (CVA) and changes on muscle tone effect upper extremity functions. Decrement on upper extremity functionality damages patient?s walking and balance. The aim of this study is investigate the effect of the upper extremity functionality on hemiplegic patients? walking who have shoulder pain and upper extremity spasticity. Method: 40 patients with shoulder pain and hand spasticity who applied to the boarding service of Dokuz Eylul University Physical Medicine and Rehabilitation Department and Monofiz Physical Therapy and Rehabilitation Center between 2012 March?2012 June were enrolled in the study. Patients whose hand functions were between 2 and 6 according to Brunnstrom Motor Recovery Stages, whose hand spasticity was between 1+ and 3 according to Modified Ashworth Scale and who got 40 and more points according to Berg Balance Scale, whose Mini Mental Test score was 24 and more, who got 0-2 points according to the Catherine Bergego Scale (CBS) were enrolled in the study. Fugl Meyer Motor Assessment Scale, Wolf Motor Function Test, The Frenchay Arm Test, Vizuel Analog Scale (VAS) for shoulder pain, 50 Foot Walking Test and Timed Up and Go Test (TUG) were implemented for upper extremity functionality after an Assessment Questionnaire. Daily Activities of Life (DAL) were assessed by Frenchay Arm Activity Test and life quality were assessed by Strok Impact Scale. Results: Mean shoulder pain score of the patients was 4,07 ± 2,09(0-10) according to Visual Analogue Scale, mean score of Wolf Motor Function Test was 47,90 ± 23,76 (0-90), mean Frenchay Arm Test score was 7,72 ± 1,86 ( 0-10) and mean Fugl Meyer Upper Extremity Test score are 48,00 ± 14,81 (0-66). While mean 50 foot Walking Test result was 44,54 ± 24,97 seconds, it was 25,05 ± 13,36 seconds for Timed Up and Go Test(turning from right side) and 26,16 ± 14,51 turning from left side seconds for Timed Up and Go Test (turning from left side). Frenchay Daily Life Activity Test score was 16,75 ± 8,74 and total score of Strok Impact Scale was 205 ± 38,30 (0-300). Conlusion: This study concludes that there is no significant relation when functional test results applied to hemiplegic patients who have shoulder pain and upper extremity spasticity and walking test results were compared (p>0,05).