İnmeli hastalarda bobath yaklaşımının hemiplejik omuz ağrısı, spastisite ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisi
The effect of Bobath approach on hemiplegic shoulder pain, spasticity and upper limb functionality in stroke patients
  1. Tez No: 662943
  2. Yazar: NAZLI GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ÖNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, hemiplejik omuz ağrısı, inme, nörogelişimsel tedavi, spastisite, Hemiplegia, hemiplegic shoulder pain, neurodevelopmental treatment, spasticity, stroke
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı inmeli hastalarda Bobath yaklaşımının hemiplejik omuz ağrısı, spastisite ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 40-65 yaş aralığındaki hemiplejik omuz ağrısı olan 30 inmeli birey dahil edilmiştir. Hastalar çalışma ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Hastaların gruplara dağılımı, randomize olarak yapılmıştır. Ayrıca gruplar Brunnstrom motor iyileşme evrelerine göre (evre 3, 4 ve 5) alt gruplara ayrılmıştır. Çalışma tek kör ve prospektif olarak tasarlanmıştır. Kontrol grubuna yalnızca konvansiyonel fizyoterapi; çalışma grubuna ise konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak Bobath yaklaşımına ait üst ekstremite ağırlık aktarma egzersizi, supin pozisyonunda farklı yönlere uzanma egzersizi ve skapulotorasik mobilizasyon egzersizi 6 hafta boyunca, haftada 5 gün ve toplam 30 seans olacak şekilde uygulanmıştır. Egzersizler 30 dakikalık seans süresince 10 tekrar uygulanmıştır. Hastalar tedaviye başlamadan hemen önce ve tedaviden sonra toplamda 2 kez değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirmelerde omuz ağrısı için Görsel Analog Skala (GAS, horizontal), spastisite için Modifiye Ashworth Skalası (MAS), fonksiyonellik için ise Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için Number Cruncher Statistical System (NCSS) 2007 programı kullanılmıştır. Anlamlılık p0,05). Sonuç: Bobath yaklaşımının inmeli hastalarda hemiplejik omuz ağrısı, spastisite ve üst ekstremite fonksiyonelliğini iyileştirmede etkili olduğu fakat bu etkinin konvansiyonel fizyoterapi yaklaşımından daha üstün olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study to find out the effect of Bobath approach on hemiplegic shoulder pain, spasticity and upper limb functionality in stroke patients. Materials and Methods: Thirty stroke patients aged 40-65 years with hemiplegic shoulder pain were included in the study. Patients divided to two groups as experimental group and control group. Patients allocated into the groups random. Further, groups divided to subgroups according to Brunnstrom motor recovery stages (stage 3, 4 and 5). The study designed as single blind and prospective. Only conventional physiotherapy is applied to control group while upper extremity weight bearing exercise, reaching to different directions exercise on supine position and scapulotorasic mobilisation exercise are applied to experimantal group during 6 weeks, 5 days per week and in total 30 sessions. Along a 30 minute session, exercises are applied for 10 repeats. Patients are evaluated 2 times: just before the treatment and at the end of treatment. Visual Analog Scale (GAS, horizontal) for shoulder pain, Modified Ashworth Scale (MAS) for spasticity and Fugl-Meyer Upper Extremity Motor Assessment Scale for functionality are used for evaluations. Number Cruncher Statistical System (NCSS) 2007 program is used for statistical data analysis. Significance is determined p0,05). Conclusion: It is determined that Bobath approach is effective for improving of hemiplegic shoulder pain, spasticity and upper limb functionality in stroke patients but this effect is not more superior than conventional physiotherapy approach.