İnmeli hastalarda omuz subluksasyonuna eşlik eden omuz ağrısının kinezyotaping ve transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu ile tedavisinin ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of kinesiotaping and transcutaneous electrical nerve stimulation on pain and quality of life in the treatment of shoulder pain accompanying shoulder subluxation in stroke patients
  1. Tez No: 935237
  2. Yazar: RABİA SELMA KOTARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemiplejik omuz ağrısı, Subluksasyon, Kinezyo bantlama, TENS, Hemiplegic shoulder pain, Subluxation, Kinesiotaping, TENS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı omuz subluksasyonunun eşlik ettiği hemiplejik omuz ağrısı olan hastalarda Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) ve Kinezyo bantlamanın (KB) ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisini ve bu tedavilerin konvansiyonel tedaviye üstünlüğünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize, kontrollü, tek merkezli bir klinik çalışma olarak tasarlandı. Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'nde yatarak rehabilitasyon programına alınmış inmeli hastalardan omuz subluksasyonu ile birlikte omuz ağrısı olan 46 hasta dahil edildi. Hastalar Kontrol (n=16), TENS (n=15) ve KB (n=15) olacak şekilde 3 tedavi grubuna ayrıldı. Tüm hastalara 3 hafta süresince haftada 6 gün konvansiyonel tedavi uygulandı. TENS grubundaki hastalara konvansiyonel tedaviye ek olarak omuz kuşağına haftada 6 gün, günde 20 dk TENS uygulandı. KB grubundaki hastalara ise konvansiyonel tedaviye ek olarak omuz kuşağına kinezyo bantlama yapıldı. Bantlama haftanın ardışık 6 günü bantlı bir günü bantsız olacak şekilde 3 günde bir tekrarlandı. Tüm hastalar tedavi öncesi ve 3 haftalık tedavinin sonunda değerlendirildi. Ağrı şiddeti için Visuel Analog Skala (VAS), üst ekstremite fonksiyonları için Fugl-Meyer Motor Fonksiyon Skalası, genel iyileşme evrelerinin değerlendirilmesi için Brunnstrom evrelemesi, bağımsızlık ölçeği olarak Barthel İndeksi (Bİ), ağrının yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmek için Kısa Ağrı Envanteri kullanıldı. Etkilenen omzun ağrısız pasif fleksiyon, abdüksiyon, iç ve dış rotasyon eklem hareket açıklığı gonyometre ile ölçüldü. Omuz addüktör ve omuz iç rotator spastisitesi Modifiye Asworth Skalası (MAS) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 46 hastanın yaş, cinsiyet, vücut-kitle indeksi (VKİ), etkilenen taraf, dominant taraf, inme etiyolojisi (iskemik- hemorajik) ve inme üzerinden geçen süre (ay) verileri kaydedildi. Bu demografik verilerde gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Araştırmamızda tedavi sonunda TENS, Kinezyo bantlama ve Kontrol gruplarının her birinde ağrı şiddetinde (VAS istirahat, VAS egzersiz) azalma görüldü. Ancak bu fark Kinezyo bantlama ve Kontrol grubunda anlamlıyken, TENS grubunda anlamlı değildi. TENS, Kinezyo bantlama ve Kontrol gruplarında omuz pasif ağrısız eklem hareket açıklığı, FMMSF, Bİ ve Kısa Ağrı Envanteri değerlerinde anlamlı iyileşmeler görüldü. Bu parametrelerde gruplar arasında fark görülmedi. Grupların hiçbirinde Brunnstrom evrelemesi ve MAS ölçümlerinde tedavi sonunda anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: TENS ve Kinezyo bantlama tedavilerinin erken dönem etkilerine bakıldığında her ikisi de eklem hareket açıklığı, fonksiyonellik, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerinde etkili bulunmuştur. Kinezyo bantlama tedavisi ayrıca omuz ağrısı üzerinde de etkili bulunmuştur. Ancak bu tedavilerin konvansiyonel rehabilitasyona üstünlüğü görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) and Kinesiotaping (KT) on pain and quality of life in patients with hemiplegic shoulder pain accompanied by shoulder subluxation, and to assess the superiority of these treatments over conventional therapy. Materials and Methods: This study was designed as a prospective, randomized, controlled, single-center clinical trial. A total of 46 stroke patients hospitalized for rehabilitation at the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, University of Health Sciences, who had shoulder subluxation and shoulder pain, were included. The patients were divided into three treatment groups: Control (n=16), TENS (n=15), and KT (n=15). All patients received conventional therapy 6 days per week for 3 weeks. In addition to conventional therapy, the TENS group received 20 minutes of TENS treatment daily on the shoulder girdle, 6 days per week. The KT group received kinesiotaping on the shoulder girdle in addition to conventional therapy. Taping was applied for six consecutive days, followed by one day off, and reapplied every three days. All patients were evaluated before and after the 3-week treatment period. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), upper extremity motor function using the Fugl-Meyer Motor Function Scale, general recovery stages using the Brunnstrom staging, independence level using the Barthel Index (BI), and the impact of pain on quality of life using the Brief Pain Inventory. Passive, pain-free shoulder range of motion (flexion, abduction, internal and external rotation) was measured using a goniometer. Spasticity of the shoulder adductors and internal rotators was evaluated using the Modified Ashworth Scale (MAS). Results: The patient's demographic characteristics—age, sex, body mass index (BMI), affected side, dominant side, stroke etiology (ischemic or hemorrhagic), and time since stroke (months)—were recorded. No statistically significant differences were found between the groups in these parameters. At the end of the treatment, all three groups (TENS, KT, and Control) showed a reduction in pain intensity (VAS at rest and during exercise). However, the reduction was statistically significant only in the KT and Control groups, not in the TENS group. Significant improvements were observed in passive, pain-free shoulder range of motion, FMMFS, BI, and Brief Pain Inventory scores in all three groups. No significant differences were found between the groups for these parameters. Additionally, no significant changes were observed in Brunnstrom staging and MAS scores in any group at the end of the treatment. Conclusion: In the short term, both TENS and Kinesiotaping were found to be effective in improving joint range of motion, functionality, daily living activities, and quality of life. Kinesiotaping also showed a significant effect on reducing shoulder pain. However, neither treatment was found to be superior to conventional rehabilitation.