Yükseköğretimde İngilizce-I dersine ilişkin öğrenci ve öğretim elemanı görüşleri
The views of students and instructors on English-I course in higher education
- Tez No: 344305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, İngilizce öğrenimi, Yükseköğretimde İngilizce, Yabancı dil, Ortak zorunlu İngilizce dersi, English language teaching, English learning, English in higher education, foreign language, common compulsory English courses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yükseköğretimde ortak zorunlu olarak okutulan İngilizce-I dersinin uygulanmasında karşılaşılan sorunların, öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerine göre belirlenmesidir. Yöntem: Bu çalışma, var olan durumu belirlemeye yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırma, karma araştırma modeliyle gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırmada, tarama modeli, nitel araştırmada durum çalışması modeli kullanılmıştır. Nicel araştırmanın evrenini, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesindeki fakültelerde İngilizce-I dersi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Evrenden öğrenci örneklemi seçilirken, küme örneklem yöntemi kullanılmıştır. Küme olarak Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesindeki fakültelerin İngilizce-I dersi açılan 52 bölümü ele alınmış, 547 kişi örneklemi oluşturmuş, bir ölçek yoluyla veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Nitel araştırmanın çalışma evrenini, Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesindeki fakültelerde İngilizce-I dersini yürüten öğretim elemanları oluşturmaktadır. Nitel araştırma için çalışma grubu oluşturulurken, toplam öğretim elemanı sayısının az oluşu sebebiyle 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde söz konusu fakültelerde İngilizce-I derslerini yürüten 14 öğretim elemanının tamamının görüşlerinden yararlanılmıştır. Dolayısıyla araştırma, öğretim elemanlarının tamamına ulaşılarak evren üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veriler 13 adet açık uçlu sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış bir görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin çö¬zümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, önce öğrencilerden elde edilen verilere ilişkin bulgular, `İngilizce-I dersine yönelik olumlu, olumsuz, kullanılan materyallere ilişkin görüşler? olmak üzere üç faktör başlığı altında, daha sonra İngilizce öğretim elemanlarından elde edilen verilere ilişkin bulgular on üç ana tema şeklinde sunulmuştur. Sonuç, Tartışma ve Öneriler: Bu araştırmanın alt amaçlarına yönelik elde edilen bulgular çerçevesinde ortaya çıkan, İngilizce-I dersine ilişkin olumlu ve olumsuz sonuçlar, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının görüşleri karşılaştırılarak literatür destekli olarak sunulmuştur. Niteliksiz öğretim programı, derslerin dil bilgisi ağırlıklı işlenmesi, temel dil becerilerinin göz ardı edilmesi, kalabalık sınıflar, fiziksel yetersizlikler ve ders saatlerinin yetersiz olması ortaya çıkan bazı sonuçlardır. Bu sonuçlarla ilgili tartışmalara, uygulayıcılar ve araştırmacılar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to determine the problems encountered in the implementation of the common compulsory English-I course according to the views of students and instructors. Method: This study is a descriptive research to determine the existing situation. The research has been conducted with mixed method. In quantitative research ?survey? and in qualitative research ?case study? have been used. The universe of quantitative research is composed of the students taking English-I course in the faculties of Dumlupınar University Evliya Celebi Campus in the academic year 2012-2013. Cluster sampling method has been used selecting a sample of the universe. Faculties? 52 sections opened English-I course has been addressed as cluster. The sample consisted of 547 students. The data has been collected with a scale and analyzed. The universe of qualitative research is composed of the instructors implementing English-I course. All English instructors have been chosen as working group due to the small number of instructors, it is benefited from the views of all 14 English instructors implementing English-I course in the autumn term of the academic year 2012-2013. Therefore, the research has been carried out of the universe by reaching the entire teaching staff. The data has been collected with a semi-structured interview consisting of 13 open-ended questions. Content analysis has been used to analyze the data. Results: In the research, first, the findings on the data obtained from the students have been presented under three factors `Positive views for English-I course?, `Neagative views for English-I course? and `Views for materials used in English-I course?. Then, the findings on the data obtained from English instructors have been presented in the form of 13 main themes. Discussion, Conclusion and Suggestions: In the frame of findings obtained for the lower purposes of this study, the positive and negative conclusions for English-I course have been presented with the support of the literature by comparing the views of students and instructors. Unqualified teaching program, teaching process weighted grammar but ignoring the basic language skills, overcrowded classrooms, physical disabilities and lack of class hours are some of the conclusions. Discussions on these results are included and suggestions are given for practitioners and researchers.