Gaziantep yöresi yaşayan halk şâirleri ve âşıkları: Derleme-inceleme
Alive folk poets and minstrels in Gaziantep region: A collection-exemination
- Tez No: 344337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Âşıklık geleneği, Âşık, Halk şâiri, Gaziantep, The tradition of minastrelay, Minstrel, Folk poet
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Anadolu sahasında âşıklık geleneğinin tarihsel sürecini gözden geçirdiğimizde Gaziantep?te âşıklık geleneğinin diğer bölgelere oranla zayıf olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu nedenle çalışmamızda Gaziantep yöresinde yaşayan halk şâirleri üzerinde durulmuştur. Saha çalışması yapılmadan önce literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Özellikle âşıklık geleneğiyle ilgili yapılmış bölgesel çalışmalar gözden geçirilmiştir. Çalışmamızın en önemli nihaî amacı, üzerinde biyografik çalışma yapılan halk şâiri ve âşıkların tanıtılması ve literatüre kazandırılmasıdır. Çalışmada ilin genel özelliklerine değinilerek, âşıklık geleneğinin terminolojisi dâhilindeki bazı kavramlar açıklanmıştır. Üzerinde çalışma yapılan halk şâirleri tanıtılıp eserleri üzerinde inceleme gerçekleştirilerek bu halk şâirlerinin gelenek içindeki yerleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we revise the historical process of the tradition of minstrelsy in Anatolia, we observe that the tradition of minstrelsy in Gaziantep is weaker than the other regions. For this reason, we specified our study on folk poets and minstrels who live in Gaziantep regardless of their birth place. Before field work done, literature was scaned. Especially, regional studies about the tradition of minstrelsy were revised. The most important goal of our study is to introduce bibliographically researched folk poets and minstrels and bring them in literature. Some concepts in the tradition of minstresly are explained with regard to common characteristics of the city. The researched minstrels are introduced and their place in the tradition is examined with by studying on their works.