01490, 01491 ve 1492 numaralı Hazine-i Hassa (Ceyb-i Hümâyûn) Defterleri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi: R. 1327-1328/M. 1911-1912
Evaluation and transcription of Hazine-i Hassa (Ceyb-i Hümâyûn) Books numbered 01490, 01491 and 1492: R. 1327-1328/M. 1911-1912
  1. Tez No: 344339
  2. Yazar: MESUT YOLAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ceyb-i Hümâyûn, V. Mehmed Reşad, Ceyb-i Hümâyûn, V. Mehmet Reşad
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Osmanlı Devleti?nde bir nevi padişahın özel hazinesi durumundaki Ceyb-i Hümayun Hazinesi, saraydan yapılan harcamalara ışık tutmaktadır. Ceyb-i Hümâyûn defterleri; padişaha ait gelir ve giderlerin, hanedan ailesinin harcamalarının belirlenmesi için önemli kaynaklardır. Bu çalışmayla amacımız özelde R.1327-1328/M.1911-1912 tarihlerinde yapılan harcamaların bilançosunu çıkarmak, elde ettiğimiz verileri tarih biliminin metodolojisi doğrultusunda değerlendirmektir. Çalışmamızda belirtilen tarihlerde Osmanlı tahtında bulunan V. Mehmed Reşad döneminin iktisadi ve siyasi durumu, ceyb-i hümâyûn hazinesinin tarihsel seyri açıklanmış ve belgelerin transkripsiyonu yapıldıktan sonra verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ceyb-i Hümâyûn Treasury, that is a kind of special treasury of the sultan in the Ottoman Empire shows the way to the expenses of the palace. Ceyb-i Hümâyûn books are important references for identifying expenses of the dynastic family, receipts and expenses belonging to the sultan. Our objective with this work is to balance the books of expenses made on R. 1327-1328/M.1911-1912 dates and evaluate them in accordance with the history methodology. Economic and political situation of the period of V.Mehmet Reşad, who was regnant in the Ottoman Empire on specified dates in our work, historical progress of Ceyb-i Hümâyûn treasury has been clarified and evaluated data after made transcription of the documents.