Çukurova-Haçin'de (Saimbeyli) misyonerlik faaliyetleri: 1850-1920
Missionary activities in Hadjin-Çukurova: 1850-1920
  1. Tez No: 344340
  2. Yazar: ALPER KÜÇÜKDURMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misyonerlik, Haçin, Kadın misyonerler, Ermeni olayları, Missionary, Hadjin, Women missionaries, Armenian incidents
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Osmanlı Devleti?nin hem sınır hem de toplumsal çözülme dönemi olarak bilinen 19. yüzyıl, Avrupalı misyonerlerin en etkili olduğu dönem olarak karşımıza çıkmıştır. Misyonerler, Osmanlı Devleti?nin zayıflamaya başladığı, geçim ve yaşam şartlarının ağırlaştığı, sınırların değişmeye başladığı böyle bir dönemi, tercih etmişlerdir. Özellikle bu tercihte, toplum mühendisliği için merkezden uzak olan yerleri seçmeleri ve kendilerine ?Millet-i Sadıka? denilen Ermenileri tercih etmeleri ayrıca ilginçtir. Bu durum Osmanlı Devleti?nin zaafa uğramasında da etkili olmuştur. Saimbeyli (Haçin), Adana?nın en uzak yerleşim yerlerinden biri olduğu için sosyo-ekonomik gelişme yok denecek kadar azdır. Bütün bu olumsuzluklara karşılık, gönüllü olarak çalışan kadın ve erkek misyonerlerin faaliyetleri dikkat çekicidir. Buraya ilk gelen misyonerlerin, yaşam alanları ve faaliyetleri arasında, kendi inançlarına bağlılıkları ve fedakârlıkları sonucu, Saimbeyli?de çeşitli düzeyde okul ve ev kiliseleri açarak eğitim faaliyetlerini ve halkı bilinçlendirme çalışmalarını başlattılar. Yıllar süren bu faaliyetler, Adana Ermeni olaylarının ortaya çıkmasına zemin oluşturdu.
Özet (Çeviri)
19th century, which is known as the period of communal and border disintegration for The Ottoman, is the period in which the European missionaries are the most effective. Missionaries have chosen a period of time in which the Ottoman Empire gets weaker, livelihood and living conditions get harder and the borders change. Especially in this choice, it is surprising that they have chosen the places far from the centers for social engineering and they have chosen Armenian people who are known as ?Millet-i Sadıka? Loyal Nation. As Hadjin (Saimbeyli) is one of the furthest places of Adana, socio-economic development cannot be talked about for this region. In spite of all these obstacles, missionary activities of the man and women volunteer missionaries are remarkable. The missionaries arriving in Hadjin - between their activities and their living space as a result of their devotedness to their beliefs and self-sacrifice - started training activities and the efforts of raising the awareness of the community by opening schools at different levels and house churches. These activities lasting for years formed the basis of Armenian incidents in Adana.