Vaiz Ümmi Mevlidi: İnceleme-metin
An analysis and contexual of the Mevlid by the Vaiz Ummi
  1. Tez No: 344347
  2. Yazar: M. ALİ DOUZKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vaiz Ümmi, Edebiyat, Mevlid, Hz. Muhammed, Vaiz Ümmi, Literature, Mevlid, Hz. Muhammed
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Mevlid kelimesi,“doğum, doğum yeri ve doğum vakti”gibi anlamlara gelir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılan“mevlîd-i nebî”Türkçe'de kısaca Mevlid Kandili olarak anılır. Tarih boyunca Hz. Peygamber'in doğum yıldönümüyle ilgili kutlamalar hemen bütün İslam ülkelerinde dinî ve sosyal hayatın önemli bir unsuru haline gelmiş, yöneticiler katında da yerine göre siyasi meşruiyetin, yerine göre dinî kimlik ve hassasiyetin bir göstergesi olarak son derece renkli ve gösterişli merasimlere sahne olmuştur. Daha sonraları mevlid terimi tasavvuf çevrelerinde velilerin doğum yıldönümünü de kapsayacak şekilde geniş bir anlam kazanmıştır.“Vaiz Ümmi-Mevlidi (İnceleme, Metin)”adlı bu çalışmanın amacı, İslami Türk edebiyatında önemli bir yere sahip mevlid türünün örneği olan bu eseri bilim dünyasına tanıtmaktadır. İlk olarak mevlid türüne genel olarak gösterilmiştir sonra İslam medeniyetinde, Osmanlı Devleti'ndeki mevlid hakkında bilgi verilmiştir. Giriş bölümünde mevlid türünün en güzel örneği olan Vesiletü'n-Necât'tan bahsedilmiştir. Sonrasında üzerinde çalıştığımız mevlid şairi Vaiz Ümmi'nin hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Eserin nazım şekli, özellikleri inceledikten sonra Mevlid'in muhteva özelliklerinden bahsedilmiş ve asıl metne geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Word Mevlid,“birth, birth place and the time of birth”such as means. Prophet Muhammed (s.a.v) used to describe, the birth ''mevlid-i Nebi'' Religious biefly referrad to as the Turkish language. Celebrations on the birth aniversary of Prophet Muhammed trought out history almost all İslamic Countries have become an important element of Religious and social life, according to the level of political directors, as indication of the sensitivity according to the religious identity and has been the scene extremely colorful and flamboyant ceremonies. Later, the term Sufi circles mevlid anniversary of the birth parents has gainded a broader meaning to include.“Vaiz Ümmi Mevlidi”from aim of this study has an important place in the Islamic Turkish literature; this work is an example of the type of mevlid introduces the world of science. First, in general, indepented the type of mevlid, then given information about mevlid Islamic civilization,in the Ottoman Empire mevlid. Which is still the best example of its kind in the introduction Vesiletü'n-Necât'tan mentioned. After working on the poet's life and literary personality given information about the Vaiz Ümmi. Versification of the work and with the features mentioned in the original text was adopted after studying the properties of the Mevlid content.