Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetim mesleği ve Gaziantep ilinde bir uygulama
Independent audit profession under Turkish Commercial Law: Evidence from Gaziantep
- Tez No: 344346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), Türkiye Muhasebe Standartları(TMS), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, Internatioanal Financial Reporting Standards(IFRS), Turkish accounting standarts (TAS), Turkish Financial Reporting Standards (TFRS), Turkish Commercial Code No. 6102
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Türkiye?deki işletmelerin, menkul değerlerini borsalarda ihraç edebilmek ve yüksek düzeyde rekabetin yoğun yaşandığı piyasalarda konumlandırmak için şirket finansal tablolarını şeffaflık kuralına ve UFRS?ye (Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına) uygun şekilde hazırlayarak Uluslararası Denetim Standartları paralelinde bağımsız denetimden geçirmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda, Yeni Türk Ticaret Kanunu, bu küresel değişikliği hukuk sistemimizin içine yerleştirmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçerek kanunlaşan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, belirli boyutlardaki sermaye şirketlerinin mali raporlamalarını Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) göre düzenlemesi gerektiğini ve bu mali raporlarını Türkiye Denetim Standartları çerçevesinde bağımsız denetimden geçirmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, bağımsız denetim kavramının eski ve yeni düzenlemesinin tanıtılmasını ve Bağımsız Denetim Mesleğinin, muhasebe mesleği mensupları tarafından nasıl karşılandığını ve muhasebe meslek mensuplarının uygulamada karşılaşacağı sorunları ortaya koymaktır. Ayrıca sunulan bu teorik bilgilerin pratiğe döküldüğünde nasıl işlediğini göstermek amacıyla Gaziantep ilinde muhasebe meslek mensupları arasında bir anket uygulamasına yer verilmiş ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to compete in highly competitive markets and trade securities in domestic or international stock markets, businesses in Turkey must properly and transparently prepare their financial statements in accordance with IFRS (International Financial Reporting Standards) and these statements must also be audited in compliance with International Standards on Auditing. In this regard, the new Turkish code of commerce has come into effect as of July 01, 2012. Turkish Commercial Code No. 6102 which was enacted by the Grand National Assembly of Turkey require that some certain size companies must prepare their financial statements according to Turkish Financial Reporting Standards and their financial reports have to be controlled by independent auditors. The aim of this study is to introduce the concept of auditing from old and new regulation perspective, to show how independent auditing profession was met by members of the accounting professionals and to reveal the problems faced in practice by professional accountants. In order to show how the theoretical knowledge implemented in practice, a survey was conducted in members of Gaziantep Chamber of CPAs (Certified Public Accountants) and was assessed the results compiled.