Türkiye'de Kürt sorunu ve barış süreci
The Kurdish issue in Turkey and the peace process
  1. Tez No: 344376
  2. Yazar: MURAT KAMİL BEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖNDER ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt Sorunu, PKK, Demokrasi, Demokratik Açılım Projesi, Barış Süreci
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Uzun bir geçmişi bulunan Kürt sorunu 1990?lardan sonra hızla dikkatleri üzerine toplamaya başlamıştır. Yükselen Kürt hareketi ve PKK terörü bu durumun başlıca sebeplerini oluşturmuştur. Yükselen Kürt hareketi ve PKK terörü, yine bu çerçevede değerlendirilmiştir. 1984 yılında Kürt hareketlerini bünyesinde barındıran PKK, Türkiye, İran, Irak ve Suriye?deki Kürtleri tek çatı altında birleştiren bağımsız Kürdistan anlayışını benimsemiştir. Günümüze kadar, PKK?nın silahlı eylemleri devam etmiştir. 1990?lı yıllar, diğer bir ifadeyle Soğuk Savaş?ın bitimi, Kürt sorununun mahiyetinde önemli değişikliklere sahne olmuştur. Bu dönemde Kürt sorunu, siyasal aktörler tarafından kabul edilmiş ve soruna yönelik demokratik çözüm arayışları başlamıştır. Ancak yine de, Kürt sorunu konusundaki geleneksel yaklaşımları kırmak mümkün olmadığından, çözüm arayışları söylem olarak kalmıştır. 2000?li yıllarda ise önceki dönemin söylemlerinin somut adımlara dönüştüğü görülmektedir. Bunun en önemli nedeni, Soğuk Savaş?ın sona ermesi ile başlayan, ?insan hakları? ve ?demokrasi? kavramlarının yükselişidir. Türkiye, uluslararası liberal sisteme uyum sağlayabilmek için, tüm demokrasi sorunlarını çözme zarureti ile karşı karşıya kalmıştır. Nihayetinde Hükümet, Kürt sorununun çözümü için, Demokratik Açılım Projesi?ni önermiştir. Demokratik Açılım Projesinde bugün, en son gelişmeler olarak demokratik açılım süreci devam etmekte ve meyvelerini vermeye başlamaktadır. Bu süreç içinde, esir memurların bırakılması, silah bırakılması ve PKK?nın geri çekilmesinin başlaması gibi olaylar örnek gösterilebilir. Yaşanan olumlu gelişmeler kapsamında bu süreç, ABD, AB ve diğer yabancı ülkeler tarafından da desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapidly after the 1990s with a long history of attention has been collecting the Kurdish problem. The main reasons for this situation is the Kurdish PKK movement and increase back formed. Rising Kurdish PKK movement and, in this same framework. Since 1960 growing Kurdısh movement and PKK terorism has been evaluated within the framework of that perspective. In 1984 PKK, uniting other Kurdish movements under its administrative roof, envisaged establishment of in independent Kurdısh state, including the Kurds living in Iran, Iraq, Syria and Turkey. Until today it used the force against the Turkish civilians and army. End of the Cold War led to emergence of serious changes in the nature of the Kurdısh question. In other words, 1990s one the years where the state officials began to change their Perceptions about the issue. In this period the Kurdish issue was accepted by the state official. They made attempts to find democratic solutions to it. But still they did not put aside their traditional approaches to it; therefore, they did not take some concrete attempts. In 2000s, it is seen that some concrete attempts were taken, because after the end of the Cold War human rights and democracy concepts began to dominate the world politics. In order to adapt itself to the liberal international system, Turkey has been faced with the question of finding solutions to its democratic issues deficiencies. Concequently the goverment has proposed the ?Democratic Openness Project? . Democratic Initiative Project today, in the most recent developments in the democratic opening process continues and begins to bear fruit. In the process, release of captive officers, weapons release and are examples of events such as the start of the withdrawal of the PKK. This process is part of the positive developments in the U.S., EU and other foreign countries are also supported. Key Words : Kurdısh Issue, PKK, Democracy, Democratic Openness Project, The Peace Process