Türkiye İran ekonomik ilişkileri ve petrolün rolü
Turkey-Iran economic relations and the role of oil
- Tez No: 344382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Uluslararası İlişkiler, Economics, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, İran Ekonomisi, Boru Hattı, Maliyet, Taşıma, Turkish Economy, Iranian Economy, Pipelines, Cost, Transportation (Logistics)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
İran ve Türkiye'nin enerji konusundaki iş birliği hem dünya hem de Ortadoğu'da enerji stratejilerinin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Dünyada enerji kaynaklarının işletiminin ve kullanımının gelecekte de hiç düşüş göstermeden 20-25 yıl devam edeceği öngörüleri yüksektir. Bu da gösteriyor ki petrol ve doğalgaz talebi giderek artan bir seyir izleyecektir. Anlaşılıyor ki bu kaynakların sahibi olan ülkeler bir üstünlük elde edecek ama bunun yanı sıra bu ürünlerin dünyaya dağıtımında ve sevkiyatında rolü olan ülkelerin de önemi artacaktır. Batıda son 40 yıldır, Türkiye?de ise 20 yıldır şekillenen ve önemi günden güne artan lojistik enerji alım satımı ve özellikle petrol, maliyetlerin düşürülmesinde büyük rol oynamaktadır. Petrolün Avrupa ve Dünya pazarlarına dağıtımı ve pazarlamasında Türkiye?nin önemi günden güne artmaktadır. Türkiye?nin hem Orta Asya ile hem de Avrupa arasında stratejik bir mevkide bulunması ve aynı zamanda NATO'ya bağlı bir ülke olmasının yanında Gümrük Birliğine dahil olması onun bu coğrafyada önemini daha da arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy cooperation between Turkey and Iran plays a major role in determining the energy strategies in both the world and the Middle East. It is expected that operation and use of energy resources in the world will continue without decreasing for the next 20-25 years. This shows that the demand for oil and natural gas will follow an increasing trend. It is understood that the owner countries of these resources will have superiority over other countries as well as the importance of countries which have the role in the distribution and shipment of these products in the world will increase. Energy purchase and sale, and in particular oil, which is important in the West for the last 40 years and in Turkey for the last 20 years, plays a major role in reducing costs. Turkey's importance in the distribution and marketing of petroleum in Europe and world markets is increasing day by day. Turkey?s strategic location between Central Asia and Europe and membership of NATO and Custom Union increase its importance in this region.