İş değerlerinin örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerine etkisi: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde bir araştırma
Impact of work values on organizational commitment and job performance: A study at Osmaniye Korkut Ata Universty
  1. Tez No: 344400
  2. Yazar: SONER ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Değerleri, Örgütsel Bağlılık, İş Performansı, Work Values, Organizational Commitment, Job Performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada iş değerlerinin örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla iş değerlerinin alt boyutları olan ?rahatlık ve güven?, ?yetenek ve büyüme?, ?statü ve bağımsızlık? ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan ?duygusal bağlılık?, ?devam bağlılığı?, ?normatif bağlılık? ve iş performansı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Daha sonra ise, demografik değişkenler ile bağımlı ve bağımsız değişkenler ve alt boyutları arasındaki ilişkiler belirtilmiştir. Soru formu geniş bir literatür çalışması yapıldıktan sonra hazırlanmıştır. İş değerleri ile ilgili maddeler Manhardt (1972) tarafından geliştirilmiştir. Yirmi bir maddelik bu ölçek Manhardt?ın yaptığı gibi aslına uygun şekilde üç boyutta ele alınmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeği oluşturulurken Meyer ve Allen tarafından geliştirilen üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeğinden yararlanılmıştır. Çalışanların iş performansının ölçülmesinde; önce Kirkman ve Rosen (1999), daha sonra ise, Sigler ve Pearson (2000) tarafından kullanılan iş performansı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde görevli akademik ve idari kadrodaki personeller oluşturmaktadır. Yapılan anket çalışması neticesinde elde edilen bulgular yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda iş değerlerinin alt boyutu olan ?rahatlık ve güven?, bağımlı değişkenimiz örgütsel bağlılığın alt boyutları olan ?duygusal bağlılık? ve ?devam bağlılığı? boyutlarını negatif yönde, iş performansını ise pozitif yönde etkilemiş olup ?normatif bağlılık? ile aralarında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. İş değerlerinin alt boyutu olan ?yetenek ve büyüme? kavramının bağımlı değişkenimiz örgütsel bağlılığın alt boyutları olan ?duygusal bağlılık?, ?devam bağlılığı? ve ?normatif bağlılık? boyutları ile arasında bir ilişkiye rastlanmamış, ancak çalışanların performansı ile pozitif yönde bir ilişki içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İş değerlerinin alt boyutu olan ?statü ve bağımsızlık? kavramının, bağımlı değişkenimiz örgütsel bağlılığın alt boyutları olan ?duygusal bağlılık? ve ?devam bağlılığı? ile iş performansı arasında bir ilişkiye rastlanmamış, ancak ?normatif bağlılık? ile pozitif yönde bir ilişki içerisinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of work values on organizational commitment and job performance. For this purpose, it examines the relationship between the subdimensions of work values ? ?comfort and security,? ?competence and growth? and ?status and independence? ? on the one hand, and on the other, the subdimensions of organizational commitment ? ?emotional loyalty,? ?attachment to continuity? and ?normative loyalty? ? as well as job performance. It then explains the relationship between demographic variables and dependent and independent variables as well as their subdimensions. The questionnaire was prepared after a broad literature review. Items related to work values were developed by Manhardt (1972). This measure comprised of twenty one items was handled in three dimensions, faithful to Manhardt?s original. In creating the organizational commitment measure, the organizational commitment measure developed by Meyer and Allen was utilized. For employee job performance measurement, the job performance measure used first by Kirkman and Rosen (1999) and then later by Sigler and Pearson (2000) was used. The study sample is comprised of academic officials and administrative staff personnel at Osmaniye Korkut Ata University. The findings obtained as a result of the survey study were analyzed using structural equation modeling. In the wake of the analysis, the ?comfort and security? work value subdimension affected the ?emotional loyalty? and ?attachment to continuity? subdimensions of our organizational commitment dependent variable in a negative way, and affected job performance in a positive way, while having no significant relationship with ?normative loyalty?. No relationship was encountered between the ?competence and growth? work value subdimension and the ?emotional loyalty,? ?attachment to continuity? and ?normative loyalty? subdimensions of our organizational commitment dependent variable, yet it was established that the ?competence and growth? subdimension has a positive relationship with employee performance. No relationship was encountered between the ?status and independence? work value subdimension and the ?emotional loyalty? and ?attachment to continuity? subdimensions of our organizational commitment dependent variable or job performance, however it was established that the ?status and independence? subdimension has a positive relationship with ?normative loyalty.