Yoksullukla mücadelede etkinliği azaltan faktörler
Factors that reduce the effectiveness of the fight poverty
- Tez No: 344445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksullukla Doğrudan Mücadele, Sosyal Yardımlar, Sızıntı, Dışlama, Gizli Yoksulluk.vi, Directly to the Fight against Poverty, Social Aids, Leak, Exclusion, Hidden Poverty
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde yoksulluk hem gelişmiş hem de gelişmekte olan toplumların bütün kesimlerini etkileyen bir sorundur. O nedenle yoksulların hayat standartlarını artırarak bu soruna bir çözüm bulmak herkesi etkileyecek bir sosyal politika amacı olarak kendisini ortaya koymaktadır. Yoksulluk sorununu çözmenin yollarından biri istihdamı genişleten ve ücretleri yükselten iktisat politikalarına yönelmektir. Bir başkası ise yoksullukla doğrudan mücadeledir. Yoksullukla doğrudan mücadele aracı yoksulluk yardımlarıdır. Yoksullukla doğrudan mücadelede yoksullara doğrudan ulaşılmakta ve kişiyi yoksul yapan hangi eksiklik söz konusu ise onun tamamlanması yoluna gidilmektedir. Örneğin kişinin geliri yoksa ona aynî ve nakdî destek sağlanmakta, barınma olanağı yoksa o zaman da ona barınma yardımı yapılmaktadır. Yoksullukla doğrudan mücadele kapsamında yer alan sosyal yardımların etkin kullanılması için ülkemizde faaliyet gösteren kurumların başında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gelir. Bu ve bunun gibi kuruluşlar yoksullukla doğrudan mücadele ederlerken çeşitli karar alma hataları yapabilmektedirler. Bu hatalar temel olarak üç başlık altında toplanabilirler. Sızıntı, dışlama, gizli yoksulluğa ulaşamama. Bu hatalar yoksullukla mücadelede etkinliği azaltan tehlikeler olarak anlam kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı yukarıda dile getirilen tehlikeler konusundaki farkındalıkları pekiştirmektir.
Özet (Çeviri)
Today, the poverty has a property which is resulting depending on the economic, political and environmental factors affecting directly or indirectly all segments of the community in both developed and developing countries. For that reason, increasing living standards of the poor find a solution to this problem will affect everyone reveals itself as a social policy objective. The economic policies should head to increase the fees and to extend the presence of employment as one of the ways to solve the problem of poverty. The other one is a direct challenge to the fight against poverty. Defeat poverty and increasing living standards of poor has been the main goal of the social policies in each period. For this purpose, the method already used to combat poverty is social (public) aids. According to this method they reach directly to the poor and being contact with poor reveals causes of poverty. They can be improved on related findings about each poor individual. For example, if they don't have income, they can be supplied income assistance; or if they don't have house, they can have housing assistance. The fight directly against poverty continues within the scope of the social welfare system in order to respond to changing conditions and effective use of resources in our country. The premier institution our country to operate active use of the social benefits in the context of the fight against directly poverty is Social Aid and Solidarity Foundation. While direct combat against poverty such this and similar organizations can make various decision-making errors. These errors can be gathered under three titles as the basis. Not reaching the hidden poverty, leak, exclusion. This reduces the effectiveness of the fight against poverty as a sense of the dangers of errors. The main purpose of this study is consolidated the awareness about these dangers.