Fahreddin er-Râzî'nin tefsirinde Hıristiyanlık ve Hıristiyanlar
Christianity and Christians in tafsir of Fakhr al-din al-Razi
  1. Tez No: 344454
  2. Yazar: MEHMET YUSUF YAGIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ELMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fahreddîn er-Râzî, İsa, Hıristiyanlık, Teslis, İncil, Fakhr al-Din al-Razi, Jesus (Christ), Christianity, trinity, the New Testament (the Gospel)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmanın konusu tefsir alanında büyük bir üne kavuşmuş Fahreddîn er-Râzî adlı müfessirin, geniş hacimli tefsirinde Hıristiyanlık ve Hıristiyanlar hakkındaki düşünceleri, yorum ve değerlendirmeleridir. Hedef, Fahreddin er-Razi?nin Hıristiyanlık ve Hıristiyanlarla ilgili düşünce, yorum ve değerlendirmelerinin, günümüz Hıristiyanlığının anlaşılmasındaki pratik değerini ortaya koymaktır.Araştırma, Fahreddîn er-Râzî?nin yorum ve değerlendirmeleri ışığında, Hıristiyanlık ve Hıristiyanlar hakkında bilgi veren Kur?an ayetlerinin vermek istediği mesajın daha net bir şekilde anlaşılmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmada önce Kur?an-ı Kerim?de yer alan Hıristiyanlık ve Hıristiyanlarla ilgili ayetler tespit edilmiştir. Sonra Fahreddîn er-Râzî?nin bu ayetlere bakışı ele alınmıştır. Er-Râzî?nin fikirlerini açık bir şekilde ortaya koymak için de diğer tefsirlerle kıyaslama yapılmıştır.Çalışma, Fahreddîn er-Râzî?nin Hıristiyanlığa ve Hıristiyanlara yönelik yorum ve değerlendirmelerde akli delilleri kullanarak yerinde tespitler yaptığı ve yerinde cevaplar verdiğini gösterdiği gibi, er-Râzî?nin bazen de akli delillerle dayanmayan bilgilere yer verdiğini göstermiştir. Çalışma ayrıca, Fahreddîn er-Râzî?nin Hıristiyanlık ve Hıristiyanlarla ilgili verdiği bilgilerin bir kısmının sadece kendi çağında kullanılabilecek bilgiler olduğunu gösterdiği gibi, günümüzde de kullanılabilecek oldukça değerli bilgilerin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the thoughts, comments, and evaluations in the large volume Tafsir of Fakhr al-Din al-Razi who had great reputation in the field of tafsir. The aim is to put practical worth of thoughts, comments, and evaluations of Fakhr al-Din al-Razi on Christianity and Christians to understand today?s Christianity. This study aims to understand the messages of Quran?s verses that give information about Christianity and Christians more clearly in the light of Fakhr al-Din al-Razi?s comments and evaluations. In this research, firstly, verses in Quran about Christianity and Christians are identified. Then, viewpoints of Fakhr al-Din al-Razi to these verses are handled. In order to put al-Razi?s opinions in a clear manner, comparison was made with other tafsirs.While this study shows Fakhr al-Din al-Razi?s comments and evaluations about Christianity and Christians, makes identifications, and gives clear answers by using sound proofs, it also shows that al-Razi did not use knowledge based on reasonable proofs. Besides, this study shows that some information about Christianity and Christians could only be interpreted based on the conditions of its own era, there is still valuable knowledge that can be used today.