Fahreddin er-Râzî'nin Mefâtîhu'l-Ğayb adlı tefsirinde Kur'ân mesellerini yorumlama metodu
Fakhr al-Din al-Râzî's method of interpreting the Qur'anic parables in the tafseer of Mafâtîhu al-Ghayb
  1. Tez No: 684886
  2. Yazar: MEHMET FARUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Râzî, Mefâtîhu'l-Ğayb, mesel, temsîl, emsâl, teşbih, Râzî, Mefâtîhu'l-Ğayb, parable, representation, precedent, simile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Fahreddin er-Râzî'nin Mefâtîhu'l-Ğayb adlı tefsirinde Kur'ân'daki mesellere yaklaşımını ve bunları yorumlama metodunu konu edinmektedir. Çalışmada öncelikle Fahreddin er-Râzî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserleri ile Mefâtîhu'l-Ğayb adlı tefsirinin muhtevası ve Kur'ân meselleri açısından önemi üzerinde durulmaktadır. Daha sonra Kur'ân ilimlerinden biri olan Emsâlu'l-Kur'ân'ın tarifi yapılarak, mesel ile teşbih arasındaki ortak ve farklı hususlara değinilmekte ve bu konulardaki bazı eserlere yer verilmektedir. Akabinde Kur'ân'daki meseller arasından seçilen yirmi beş meselin Fahreddin er-Râzî tarafından nasıl yorumlandığı üzerinde durulmaktadır. Son olarak bu mesellere dair yorumlarından hareketle Râzî'nin metodu tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work deals with Fahreddin er-Râzî in his Mefâtîhu'l-Ğayb tafseer with his own approach to the parables in the Qur'an and the method of interpreting them. In the study, primarily Fahreddin er-Razi's life, his scientific personality and works, the content of his tafseer named Mefâtîhu'l-Ghayb and its importance in terms of Qur'anic parables are emphasized. Then, Emsâlu'l-Kur'an, which is one of the Qur'anic sciences, is described, and the common and different issues between parable and similarities are mentioned, and some works on these subjects are included. Afterwards, it is focused on how Fahreddin er-Razi interpreted twenty-five parables selected from among the parables in the Qur'an. Finally, it is tried to determine Razi's method towards the parables based on his comments on these parables.