Ebu Mutı'En-Nesefi'nin Kitabu'r-Redd Ale'l-Bida'adlı eserinin tercüme ve tahlili
Translation and Analysis of Abu Muti al-Nasafi's Kitab al-Radd alal Bida
  1. Tez No: 344455
  2. Yazar: AHMET İZOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. N.KEMAL KARABİBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Mutî` Mekhûl b. Fadl en-Nesefî, Fırka-ı dâlle, Hanefi, İslam mezhepleri, Abu al-Muti an-Nasafî, Hanafi, Heresiography, Islamic Sects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Tezimizde inceleme konusu yaptığımız ?Kitâbu'r-Redd `alâ Ehli'l-Bida` ve'l-Ehvâ ed-Dâlle?adlı eser, Hanefi alimlerinden Ebû Mutî` Mekhûl b. Fadl en-Nesefî (ö.318/930)'nin mezhepler tarihine ait önemli bir yapıtıdır. Bu çalışma, betimsel metodu kullanarak eseri tercüme etmesi yanında, analiz etmeyi de amaçlamıştır.Hanefi eserlerinin hadis bağlamında 72 fırkayı tespit etmeyi amaçlayarak diğer eserlerden farklılaştığını bu tez belirlemiştir. Ayrıca, bu çalışma, İslam mezheplerinin ve düşüncelerinin anlaşılmasına, Ebû Mutî`'nin katkı sağladığını tespit etmiştir.
Özet (Çeviri)
Kitab al-Rad `ala al-Bida, an important heresiography work of Hanafi scholar, Abu al-Muti Makhul al-Nasafi (d. 318/930), is a significant study in the classification of Islamic sects. Following the descriptive method, this study aimed to analyze one of the earliest heresiography works along with its translation into Turkish.Hanafi works differ from the other manuscripts as they aim to reach the number 72 in the classification of Islamic sects in order to conform to the number mentioned in a hadith. This study has indicated that Abu al-Muti contributed to the understanding of Islamic sects and their ideologies, clarifying and questioning their views in minute details.