Hadisler ışığında vesvese ve korunma yolları
Satanic whisperings (waswasa) in the light of the hadiths elaborating its terms and explaining its types
  1. Tez No: 344456
  2. Yazar: BÜLENT KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Vesvese, Şeytan, Vehim, Tedâvî Yolları, Kur'ân, Hadis, Waswasa (satanic whisperings), Satan, Methods of Treatment, Quran, Hadith
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma hadisler ışığında vesvese ve korunma yollarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tezde vesvese ile ilgili bazı kavramlar açıklanarak vesvesenin mahiyeti ve çeşitleri hakkında bilgi verilmektedir. Vesveye maruz kalan insanlara yol göstermek için ayet ve hadislerden çerçevesinde kurtulma çareleri sunulmaktadır. Vesvese ile mücadelede dikkat edilmesi gereken hususlar maddeler halinde anlatılmaktadır. Çalışmanın sonunda Kur?ân ve Hadislerde anlatılan şeytanın zayıf bir mahluk olduğu, tuzaklarının da zayıf olduğu, herhangi bir yaptırım gücünün bulunmadığı, sadece insanın kalbini kurcalaması, hayâl aynasına bir kısım resim ve manzaralar, hâtıra ve hayâller getirmesi türünden bazı vesveseler verebileceği kanaatine varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines satanic whisperings (waswasa) in the light of the hadiths elaborating its terms and explaining its types. I addition, it presents the ways in which the sufferers might able to recover and enumerates the ways in which the sufferers need to follow. It concludes that although Satan is a weak creature, it might produce different scenes or pictures to the imagination of people leading them to waswasa.