Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik görüşleri (Trabzon ili örneği)
The Turkish Language and Literature teachers opinions towards information and communication technologies (Trabzon sample)
  1. Tez No: 344484
  2. Yazar: EMEL KAMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi, Öğretmen Görüşleri, Information and communication technologies, Turkish Language and Literature Education, Teachers? opinions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerine (BİT) yönelik görüşlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tekil ve ilişkisel tarama modellerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evreni Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinden oluşurken, örneklemi ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında Trabzon il merkezinde, Akçaabat ve Yomra ilçelerinde bulunan 21 ortaöğretim kurumunda görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmada anket uygulamasına 43?ü kadın, 74?ü erkek toplam 117 öğretmen katılmıştır. Çalışmada Kişisel Bilgi Anketi ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)?ne Yönelik Görüş Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel Bilgi Anketi?nde öğretmenlerin kişisel bilgilerine ve bilgisayar ile internet kullanımlarına yönelik 34 soru yer almaktadır. Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)?ne Yönelik Görüş Ölçeği?nde ise BİT?e yönelik öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan beşli Likert tipi 38 madde yer almaktadır. Katılımda gönüllülük esas alınmıştır. Anketler Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine 2012-2013 güz döneminde elden dağıtılmış ve yine aynı şekilde toplanmıştır. 117 anketten elde edilen veriler SPSS 18.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programına aktarılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde betimsel istatistikler (frekans ve yüzde hesaplamaları), bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır. ANOVA analizinde anlamlı farklılık bulunması durumunda hangi gruplar arasında farklılık olduğunu belirlemek amacıyla LSD Testi yapılmıştır. Araştırma sonunda; TDE öğretmenlerinin ?BİT ile ilgili kurs alma, BİT?e yönelik imkânlara sahip olma, BİT?e yönelik eğitimlere katılmaya istekli olma ve etkili BİT kullanımı için yabancı dil bilmenin faydalılığına ilişkin inanç? hususlarında olumlu özelliklere sahipken; ?hizmet öncesi dönemde ders alma ve BİT ile yayın takip etme? hususlarında ise olumsuz niteliklere sahip oldukları, BİT?e yönelik genel görüşlerinin ortalamanın üstünde düzeyde olduğu, cinsiyetlerine, görev yerlerine, lisans düzeyinde bilgi/eğitim teknolojilerine yönelik herhangi bir ders alma durumlarına, bilgi/eğitim teknolojisi ile ilgili hizmet içi kurs alma durumlarına, mezuniyet durumlarına göre BİT?e yönelik görüşleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı; kıdemlerine, bilgisayar kullanım sürelerine göre BİT?e yönelik görüşleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarından hareketle, BİT?in verimliliğinin arttırılabilmesi için sınıf mevcutlarının azaltılması, okul yöneticilerinin öğretmenleri BİT kullanımı konusunda teşvik etmesi ve kullanan öğretmenleri desteklemesi, MEB bünyesinde öğretmenlere sunulan hizmet içi eğitimlerin sayısının arttırılması önerilmiştir. İleride yapılabilecek araştırmalara yönelik ise, ülke genelinde ve farklı öğrenim kademelerinde daha geniş katılımlı bir çalışma yapılması, nicel ve nitel farklı yöntemlerle desenlenmiş araştırmalar yapılması, özel okul ile devlet okulunun karşılaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to search the Turkish Language and Literature teachers? opinions towards information and communication technologies (ICT). In this study, the singular and correlational research designs have been employed. The working sample of this study targets 21 Secondary Schools and it consists of Turkish Language and Literature teachers and the sample group consists of both the Turkish Language and Literature teachers working in the city center of Trabzon and the Turkish Language and Literature teachers working in Yomra and in Akçaabat, towns of Trabzon in the academic year of 2012-2013. The questionnaire designed for this study has been applied to 74 male and 43 female teachers, total 117 teachers. In this study, the questionnaire of personal information and the opinion scale towards ICT have been employed. There are 34 basic questions in the questionnaire of personal information based on the teachers? personal information and their use of computer and internet. In the opinion scale towards ICT, Likert evaluation of five samples with 38 questionnaire items have been placed in order to reveal the teachers? opinions. For the policy of participation, voluntariness has been taken into account. The questionnaires have been distributed to the teachers of Turkish Language and Literature and they have been collected in the same way in the fall semester of the academic year 2012-2013. The data obtained from 117 questionnaires were added to the program of Statistical Package for the Social Sciences. The calculations such as descriptively statistics, independent samples t-test, one way ANOVA have been adapted to the data and the results have been interpreted. In addition to that, ANOVA analysis has been applied to see whether there is a meaningful variance between the groups. If there has been a meaningful variance then LSD test has been applied to find out the variance between two groups. In the conclusion of this study it is clear to observe that while the Turkish Language and Literature teachers have shown positive attitude in taking courses on ICT by joining training programs and learning a foreign language by feeling the necessity of learning the language, the other group of teachers of Turkish Language and Literature have shown negative attitude in taking the courses in pre-service stage and following a publication through ICT. To sum up, the general opinions towards to ICT were at a level above the average, depending on their sexes, their working places and their educational background whether they have taken any relevant undergraduate course or not in service training in the field of ICT. Regarding this fact, there has been no meaningful variance in terms of the Turkish Language and Literature teachers? opinions towards ICT. As a final word, there has been statistical meaningful variance in terms of the teachers? opinions towards ICT based on their working experience and the duration of their use of the computer. Based on the results of the research, in order to be able to improve the productivitiy of ICT, it has been suggested that the class sizes should be minimized, the school masters should foster and support teachers who have been using ICT, and the numbers of inservice training activities for teachers in the framework of the ministry of education should be enhanced. In addition to that, for further research, it has been suggested that a more detailed and comprehensive study should be conducted in various class levels throughout the country, research designed with different qualitative and quantitative methods should be done, and public schools should be compared with private schools.