Uygulama öğretmenlerinin özyeterlik algıları ile yüz yüze ve uzaktan eğitimle yürütülen öğretmenlik uygulaması dersi hakkındakigörüşlerinin incelenmesi
An ivestigation of the opinions of practice teachers about their sense of selfefficacy and teaching practice course i̇n face-to-face and distance education
- Tez No: 835859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ KUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik uygulaması, Uzaktan eğitim, Türkçe öğretmenliği, Teaching practice, Distance education, Turkish teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Öğretmenlik uygulaması, öğretmen adayının edindiği bilgi ve becerileri gerçek bir sınıf ortamında deneyimleme ve adaylara eksik yönlerini tamamlama, kendilerini geliştirme fırsatı sunan bir derstir. Bu uygulama dersi meslek öncesinde öğretmenlik mesleğiyle ilgili nitelikleri öğretmen adaylarına kazandırmayı amaçlar. Öğretmenlik uygulaması, dünyayı saran Covid-19 salgınıyla beraber uzaktan eğitimle devam ettirilmiştir. Uzaktan eğitim, birbirinden farklı ortamlarda bulunan öğretmen ile öğrenciyi çeşitli iletişim ve bilişim teknolojileri sayesinde bir platformda buluşturan eğitim sistemini ifade etmektedir. Bu çalışmada, Covid-19 salgını sırasında uzaktan eğitim ile yürütülen öğretmenlik uygulaması dersinin Türkçe öğretmenliği bölümündeki durumu incelenmiştir. Çalışmanın amacı, öğretmenlik uygulaması dersinin uygulama öğretmenlerinin görüşlerinden hareketle sürecin olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmek ve öğretmenlik uygulaması dersinin yüz yüze ve uzaktan eğitim ile uygulanması arasında karşılaştırma yaparak değerlendirmektir. Bu amaçla araştırmacı tarafından geliştirilen anket ile uygulama öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Ayrıca ankette uygulama öğretmenlerinin kendilerini değerlendirdikleri bir bölüm de bulunmaktadır. Uygulama öğretmenlerinin kendileri hakkındaki görüşleri araştırma sonuçlarını yorumlamaya yardımcı olmaktadır. Ankette yer alan maddelerin hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulama öğrencisi değerlendirme ölçütleri yol gösterici olmuştur. Katılımcılar 34 uygulama öğretmeninden meydana gelmektedir. Bu tez çalışmasında,“Uzaktan eğitim ile yürütülen öğretmenlik uygulaması ile yüz yüze uygulanan öğretmenlik uygulaması arasında farklılık var mıdır?”,“Öğretmenlik uygulamasının uzaktan eğitim sürecindeki işleyişi öğretmen görüşüne göre nasıl değerlendirilmektedir?”,“Uygulama öğretmenlerinin özyeterlik algıları yüz yüze ve uzaktan eğitim kapsamında nasıl değerlendirilmektedir?”sorularına yanıtlar aranmıştır. Ayrıca“Öğretmenlerin verdikleri yanıtlar öğretmen özelliklerine göre değişkenlik göstermekte midir?”sorusunun yanıtı da araştırılmıştır. Bu tez çalışması 6 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler şu şekildedir: Giriş, alanyazın, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, öneriler. Çalışmanın teorik kısmı ilk olarak araştırmaya genel bir bakış şeklindedir. Daha sonrasında yüz yüze ve uzaktan eğitimle öğretmen yetiştirme süreçleri incelenmiştir. Bulgular bölümünde elde edilen veriler tablolar halinde sunularak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlik uygulamasının yüz yüze eğitimde olduğu kadar başarılı bulunmadığı saptanmıştır. Uzaktan eğitim ile sürdürülen öğretmenlik uygulamasının iletişim kurma, sınıf yönetimi yeterliği kazanma, materyal geliştirme, okul ortamını ve öğrenciyi tanıma konularında öğretmen adaylarına dezavantaj yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bazı alan yeterliklerinin uzaktan eğitimle ders işleme ortamında yeteri kadar gösterilemediği öğretmen görüşleri tarafından ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teaching practice is a course that offers pre-service teachers the opportunity to experience the knowledge and skills they have acquired in a real classroom environment, and to complete their deficiencies and improve themselves. This application course aims to provide pre-service teachers with qualifications related to the teaching profession. The teaching practice was continued with distance education with the Covid-19 epidemic that swept the world. Distance education refers to the education system that brings together the teacher and the student, who are in different environments, on one platform, thanks to various communication and information technologies. In this study, the situation of the teaching practice course conducted with distance education during the Covid-19 epidemic in the Turkish teaching department was examined. The aim of the study is to determine the positive and negative aspects of the process based on the views of the practice teachers of the teaching practice course and to evaluate the teaching practice course by comparing it with face-to-face and distance education. For this purpose, the opinions of the practice teachers were taken with the survey developed by the researcher. There is also a section in the survey where mentor teachers evaluate themselves. The mentor teachers' opinions about themselves help interpret the research results. In the preparation of the items in the survey, the application student evaluation criteria of the Ministry of National Education were guiding. Participants consist of 34 practice teachers. In this thesis study,“Is there a difference between the teaching practice carried out with distance education and the teaching practice carried out face-to-face?”and“How is the functioning of the teaching practice in the distance education process evaluated according to the view of the teacher?”answers to the questions were sought. In addition,“Do the answers given by the teachers vary according to the characteristics of the teachers?”The answer to the question has also been explored. This thesis consists of 6 chapters. These sections are as follows: Introduction, literature, method, findings, discussion and conclusion, recommendations. The theoretical part of the study is firstly in the form of an overview of the research. Afterwards, teacher training processes with face-to-face and distance education were examined. In the findings section, the data obtained were presented in tables and examined. According to the results obtained, it was determined that the teaching practice in the distance education process was not as successful as it was in face-to-face education. It has been concluded that the teaching practice carried out with distance education creates a disadvantage for teacher candidates in terms of communicating, gaining classroom management competence, developing materials, and getting to know the school environment and students. It has been revealed by the opinions of teachers that some field competencies cannot be adequately demonstrated in the teaching environment with distance education.