Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı, kaygı duyarlılığı ve madde kullanım durumları
Social anxiety , anxiety sensitivity and the state of drug abuse among university students
  1. Tez No: 344494
  2. Yazar: BURCU AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı Duyarlılığı, Sosyal Kaygı, Sigara İçme, Alkol Tüketme, Madde Kullanımı, Social Anxiety, Anxiety Sensitivity, Smoking, Alcohol Consumption, Substance Abuse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bazı psikolojik değişkenlerle ilişkili olan madde kullanımı, üniversite öğrencileri arasında yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin sosyal kaygıları, kaygı duyarlılıkları ve madde kullanım durumları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmada madde kullanımı; sigara içme, alkol tüketme ve diğer maddeleri kullanma şeklinde ele alınmıştır. Kesitsel (cross-sectional) nitelikteki bu araştırma 675 (Kadın=425, Erkek=250) üniversite öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 ve Liebowitz Sosyal Fobi Belirtileri Ölçeği ile toplanmıştır. Analizler için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Lojistik Regresyon Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, cinsiyet, yaş, annenin sigara içme durumu gibi değişkenlerle, sosyal kaygının alt ölçeklerinden kaçınmanın ve kaygı duyarlılığının alt ölçeklerinden fiziksel ve bilişsel belirtilerin sigara içme durumunu anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Yaş, cinsiyet, annenin alkol kullanma durumu, kaygı duyarlılığı alt ölçeklerinden bilişsel belirtiler ve sosyal kaygının alt ölçekleri de alkol kullanımını anlamlı düzeyde yordamaktadır. Diğer maddelerin kullanımı ise sadece cinsiyet değişkeni tarafından anlamlı düzeyde açıklanmaktadır. Bu durumda erkek öğrencilerin diğer maddeleri kullanma riski kadınlara oranla daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada üniversite öğrencileri arasında sigara ve alkol kullanım yaygınlığı benzer çalışmalara oranla yüksek bulunmuştur. Araştırmanın diğer bulguları literatür bulgularıyla benzerlik göstermektedir. Ortaya çıkan sonuçların önleyici ve problem çözmeye odaklı psiko-eğitimsel çalışmalara katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Some of the psychological variables associated with substance abuse are widespread among university students. The main aim of this study is to examine the relationship between social anxiety, anxiety sensitivity and substance abuse of university students. In this study, substance abuse is discussed under three topics; smoking, alcohol consumption, and other substance abuse. This study designed as cross-sectional was conducted with 675 (Female=425, Male= 250) university students. Data were collected with Personal Information Form, Anxiety Sensitivity Index-3 and the Liebowitz Social Anxiety Symptoms Scale. Pearson Product Moment Correlation Coefficient and Logistic Regression Analysis were used to analyze data. Results of the study revealed that gender, age, mother?s smoking, avoidance which is the subscale of social anxiety, physical and cognitive symptoms which are the subscales of anxiety sensitivity were significant predictors of smoking. Age, gender, alcohol consumption of mother, cognitive symptoms which is the subscale of anxiety sensitivity, and social anxiety significantly predicted alcohol consumption. The abuse of other substances significantly was explained only by the variable of gender. In this case, the risk of abusing other substances of male students was higher than women. In this study, the prevalence of smoking and alcohol consumption among university students was found higher compared to similar studies. Other findings of this study showed similarity with other findings other literature. The outcomes of the study are considered to contribute preventive and problem solving psycho-educational studies.