Üniversite öğrencilerinde kaygı duyarlılığı ile sigara kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between anxiety sensivitiy and smoking among university students
  1. Tez No: 659064
  2. Yazar: VAFA GANBARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı duyarlılığı, sigara kullanıcıları, sigara bağımlılığı, Anxiety sensitivity, smokers, cigarette addiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sigara kullanımı, kullanıcılarının sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden fakat önlenebilir bir sağlık sorunudur. Ülkede yapılan sigara kullanımını azaltma çalışmalarına rağmen, hedeflenen sonuçlara ulaşılamadığı fark edilmiştir. Bu çalışmayla kaygı duyarlılığının sigara kullanımı ve sigarayı bırakmayı engellemekteki ilişkilerine bakılarak, ileride çok daha yeterli olacak psikolojik tedavi yöntemlerinin gelişimine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Üniversite öğrencilerinde kaygı duyarlılığı ve sigara kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan araştırmamızın hipotezleri; günlük içilen sigara miktarındaki değişikliğin yüksek kaygı duyarlılığıyla ilişkili olduğu ve günlük daha fazla sigara tüketiminin kaygı duyarlılığıyla ilişkili olduğu yönündedir. Araştırmamızın örneklemini, Türkiye genelindeki üniversitelerde öğrenim gören 236 sigara kullanıcısı olan, 123 sigara kullanmayan ve 54 eskiden sigara kullanmış olan toplam 413 kişilik bir örneklem grubu oluşturmuştur. Katılımcılar araştırmaya tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak katılmışlardır. Araştırma Üsküdar Üniversitesi Etik Kurulunca onaylanmıştır. Araştırmamıza gönüllü olarak katılan bireylere çevrimiçi anketlerle ulaşılmış ve araştırma konusunda bilgilendirildikten sonra araştırmada veri toplamak amacıyla katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS v26 (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik programıyla incelenmiştir. Yapılan çalışmada veriler parametrik dağılıma uymadığı için Mann U Whitney, Kruskal Wallis H, Spearman Korelasyon analizi ve Regresyon analizi yapılmış ve araştırma değişkenlerine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Sonuçları incelediğimiz zaman günlük tüketilen sigara miktarı ile kaygı duyarlılığı arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fakat içilen günlük sigara miktarındaki değişiklik ile kaygı duyarlılığı arasındaki ve sigara bağımlılık düzeyi ile kaygı duyarlılığı arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatür bağlamında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Smoking is a seriously preventable health problem that threatens the health of its users. Despite efforts to reduce cigarette use in the country, it was noticed that the targeted results were not achieved. With this study, it is aimed to contribute to the development of psychological treatment methods that will be much more sufficient in the future by looking at the relationship between anxiety sensitivity and smoking and smoking cessation. The hypotheses of our research conducted to investigate the relationship between anxiety sensitivity and cigarette smoking among university students; The change in the amount of cigarettes smoked daily is related to high anxiety sensitivity and more daily consumption of cigarettes is associated with anxiety sensitivity. The sample of our study consisted of 236 smokers, 123 non-smokers and 54 ex-smokers, and a total of 413 people who studied at universities in Turkey. Participants participated in the research on a purely voluntary basis. The research was approved by the Ethics Committee of Uskudar University. The individuals who voluntarily participated in our study were reached through online surveys and after giving information about the research, Demographic Information Form, Anxiety Sensitivity Index-3, Fagerström Nicotine Dependence Test were applied to the participants in order to collect data in the research. The data obtained were analyzed with SPSS v26 (Statistical Package for the Social Sciences) statistical program. In the study, since the data did not conform to the parametric distribution, Mann U Whitney, Kruskal Wallis H, Spearman Correlation analysis and Regression analysis were made and findings related to the research variables were obtained. When we examined the results, no significant difference was found between the amount of cigarettes consumed daily and anxiety sensitivity. However, the difference between the change in the amount of cigarettes smoked daily and anxiety sensitivity, and the level of cigarette addiction and anxiety sensitivity were found significant. The findings are discussed in the context of the literature and suggestions are made for future studies.