Seyyîd Giryân Cemâleddin Kazâkî dîvânı inceleme (Tahlil)-Metin-Sözlük-Dizin
Seyyîd Giryân Cemâleddin Kazâkî's dîvâni research(Analysis)-Text-Dictionary-Index
- Tez No: 344511
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHEDDİN İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazâkî, Sanatı, Dîvân, Metin, İnceleme, Sözlük, Dizin, Kazâki, Art, Dîvân, Text, Research, Dictionary, Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyılın sonları veya 20. yüzyılın başlarında öldüğü tahmin edilen Seyyîd Giryân Cemâleddîn Kazâkî'nin hayatı ile dîvânı hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.Şâirin hayatı ve dili hakkında bilgiler verildikten sonra çalışma dört bölüm şeklinde düzenlenmiştir.Birinci bölümde dîvân şekil ve muhteva (din, tasavvuf, toplum, insan, tabiat) yönünden incelenerek sonuç belirtilmiş ve çalışmada yararlanılan kaynaklar sıralanmıştır.İkinci bölümde dîvânın nüshalarını tanıtılarak tenkitli metin çalişması yapılmış ve metnin orijinali ?Türk İlmî Transkripsiyon Sistemi? ile verilmiştir.Üçüncü bölümde dîvândaki şiirlerde geçen ve anlamı bilinmeyen kelimelerin bir sözlüğünü hazırlanılmıştır.Dördüncü bölümde ise dîvândaki kelimelerin dizini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, have been submitted information about Seyyîd Giryân Camâleddîn Kazâkî?s life and dîvân who are estimated to have died in the end of the 19th century or in early of the 20th century.After giving some information about the poet's life and language, study is organized in four sections.In the first section, after research the terms of dîvân form and content (religion, mysticism, social, human, natural), results indicate and in the present study are listed sources used.In the second section, by introducing copies part of the dîvân in the criticizing the text of the divân and the original text is given with“The Turkish Scientific Transcription System”.In the third section, prepared a dictionary of words used and unknown the meaning in the poem.In the fourth section, prepared the index of the words in the poem.