Giryân Seyyid Cemâleddin Kazakî divanı
Diwan of Giryan Sayyid Jamaluddin Kazakhi
  1. Tez No: 348142
  2. Yazar: MURAT AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakî, Tasavvuf, Nigârî, Yesarizâde, Nakşibendî, Gazel, Kazakhi, Sufism, Nigarii, Yasarizade, Naqshbandi, Ghazal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Seyyid Cemaleddin Giryân Kazakî, 19. yy.ın son yarısında yaşamış mutasavvıf divan şairlerindendir. Mürşidi Yesârîzade Seyyid Hüseyin Hulûsîyyu?l-İstanbulî?dir. Kazakî, Nakşibendî dervişlerindendir. Mir Hamza Nigârî?den oldukça etkilenmiştir. Yesârîzâde Hüseyin Hulûsî, Hamza Nigârî?nin halifelerindendir. Giryân Kazakî, bir eser sahibidir. Birçok gazel yazmıştır. 126 gazeli vardır. Giryân Kazakî, gazel türünden başka şiir yazmamıştır. Şiirlerinde tasavvuf düşüncesini işlemiştir. Şiir dili kendi dönemi için oldukça sadedir. Bunun nedeni tasavvuf görüşlerini yaymaktır. Esrede kendi kişisel düşüncelerine yer vermemiştir. Divandaki Osmanlı alfabesini Latin alfabesine çevirmekten onur duymaktayım. Sonuç olarak bu çalışma, akademik formatta kültür dünyamıza kazandırıldı.
Özet (Çeviri)
Sayyid Jamaluddin Giryan Kazakhi, lived in the latter half of the 19th century mystic poets of the diwan. His murshid, was Yasarizade Sayyid Hussain Hulusiyyu?l-İstanbuli. Giryan Kazakhi, was one of the Naqshbandi dervishes from the very influenced by Mir Hamza Nigari. Yasarizade Sayyid Hussain was the caliphs of the Hamza Nigari. Giryan Kazakhi wrote a book of poetry. Kazakhi, was owner of a diwan. He just wrote a gazel. He not only wrote many ghazals. There are 126 of his ghazals. Not use any other form of poetry. Giryan Kazakhi, did not write another poem ghazal type. The idea of mysticism permeated his poems. Language of poems is quite simple for his period. This is because the views of the spread of Sufism. Did not place his own personal thoughts in the divan. I'm glad for writing this book, I converted an old Latin alphabet In this book, I'm so pride because I've been translating the Ottoman alphabet to the Latin alphabet. İn conclusion, this work has been added to our world of culture in a academic format.